U Turskoj otvoren najveći aerodrom na svijetu

Dodajte komentar

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan otvorio je novi aerodrom u Istanbulu, koji bi trebalo da bude najveći na svijetu.

Aerodrom počinje da radi na 95. godišnjicu osnivanja turske republike, ali će prvobitno raditi ograničeno. Do kraja godine, Istanbulski novi aerodrom, kako mu je privremeno ime, zamijeniće Međunarodni aerodrom Ataturk.

“Nadam se da će aerodrom koristiti našem regionu i cijelom svijetu. Istanbul nije samo najveći grad naše zemlje, on je i najveći brend. Zato smo ovom velikom delu dali ime ‘Istanbul’“, rekao je Erdogan.

Aerodrom na Crnom moru bi u prvoj fazi trebalo da ugosti 90 miliona putnika godišnje, a plan je da do 2028. njegov kapacitet bude 200 miliona putnika. To je skoro duplo više od sadašnjeg svjetskog lidera po broju putnika, aerodroma u Atlanti, u SAD.

Turska agencija Anadolija je nabrojala da su na svečanosti “ugošćeni svjetski lideri, uključujući predsednike Albanije, Kirgistana, Kosova, (međunarodno nepriznate) Turske Republike Severni Kipar, Makedonije, Moldavije, Pakistana, Srbije i Sudana, zatim predsedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, predsednik Skupštine Azerbejdžana, premijer Bugarske i ministri i visoki zvaničnici raznih drugih zemalja”.

Erdogan je blisko pratio izgradnju aerodroma na evropskoj strani Istanbula, nedaleko od Crnog mora. Izgradnju su obilježila odlaganja zbog štrajkova radnika koji su tražili bolje uslove rada, prenose agencije.

Zbog mnogih kašnjenja aerodrom će u potpunosti proraditi 29. decembra. Do tada će s njega polijetati pet aviona dnevno, a aerodrom “Ataturk” ostaće otvoren.

Kompanija IGA, koja upravlja novim aerodromom, navela je da će, kada svi radovi budu završeni, Istanbul imati šest pista i dva terminala na preko 76 kvadratnih kilometara.

Aerodromska zgrada je koštala 10,5 milijardi eura, i ima futuristički izgled s brojnim staklenim površinama, lukovima i najmodernijom opremom.

Poseban izazov biće prenošenje opreme s “Ataturka” na novu lokaciju.

Aviokompanija “Turkish Airlines” najavila je prvi let za Ankaru za sredu i već planira da iskoristi kapacitete novog aerodroma da bi povećala ponudu.

“Sljedeće godine planiramo da floti dodamo 40 aviona. Do 2023. godine prevozićemo 120 miliona putnika godišnje”, rekao je izvor iz “Turkish Airlines”-a.

Novi aerodrom je, uz treći most preko Bosfora i tunel ispod tog moreuza, jedan od velikih Erdoganovih infrastrukturnih projekata. Turski lider želi da transformiše Tursku do obilježavanje stogodišnjice Republike, 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *