Evropske berze rastu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, no trguje se oprezno zbog moguće eskalacije trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče skočio 0,9 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks ojačao 0,30 posto, na 7.047 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,35 posto, na 11.373 boda, a pariški CAC 0,20 posto, na 4.999 bodova.

Trenutno su gotovo svi dionički sektori na evropskim berzama u plusu, no trguje se oprezno zbog jučerašnjeg pada Wall Steeta, što je bila posljedica izvještaja Bloomberga da bi Sjedinjene Države do početka decembra mogle uvesti carine na sav preostali uvoz kineskih proizvoda.

Dosad je Washington uveo carine na uvoz kineskih proizvoda vrijednih više od 200 milijardi dolara, a sada se priprema, piše ta agencija, za carinjene preostalih otprilike 260 milijardi dolara kineskog uvoza, ako razgovori između predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i Kine Xia idućega mjeseca ne rezultiraju dogovorom.

Mogućnost eskalacije trgovinskog sukoba između Washingtona i Pekinga uznemirila je ulagače jer se već pojavljuju naznake posljedica tog sukoba na obije ekonomije.

U fokusu ulagača su i poslovni rezultati evropskih kompanija, a većina njih izvještava o većim zaradama nego što su analitičari očekivali.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su blago porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,45 posto, na 21.457 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *