Trenutak nije najidealniji za prodaju NLB-a: Raspon cijene postavljen prilično nisko

Dodajte komentar

Slovenački državni holding (SDH) je objavio prospekt za prodaju do 75% minus jedne dionice Nove ljubljanske banke (NLB), po kojem je raspon cijene za dionicu postavljen od 51,5 do 66 eura.

To predstavlja 68 do 88 odsto knjigovodstvene vrijednosti, koja je sredinom godine dostigla75,4 eura.  Objavljivanjem prospekta zvanično je pokrenuta prodaja dionica metodom inicijalne javne ponude (IPO). Knjiga narudžbi otvara se u ponedjeljak i biće otvorena do 8. novembra. Do 7. novembra će biti otvorena za iskazivanje interesa fizičkih lica, posljednji dan za institucionalne investitore. Tada će se znati konačna cijena po dionici, na što će uticati stanje na trenutno vrlo neizvjesnom tržištu i s tim povezanom potražnjom investitora. Dionice bi na Ljubljanskoj i Londonskoj berzi trebalo da počnu kotirati 14. novembra. IPO kao vodeći koordinatori organizuju Deutsche Bank i JP Morgan, izvijestila je RTV Slovenije.

Država, koja prodaje najmanje 50 posto plus jednu dionicu, a najviše 75 posto minus jednu dionicu, malim ulagačima će ponuditi 10 posto dionica, a ostatak institucionalnim investitorima.  Prodavac će dionice preraspodijeliti iz jedne u drugu tranšu, u zavisnosti od količine unosa u pojednoj tranši.

Uzimajući u obzir osnovni kapital NLB-a i raspon ponuđene cijene banke, vrijednost banke je od 1,03 do 1,32 milijrade eura.

Cjenovni raspon nije postavljen visoko, jer uslovi na tržištu u ovom trenutku nisu najbolji. Stoga nije najpovoljniji ni za prodavca, dakle državu, koja bi u slučaju prodaje polovine dionica NLB-a i srednje vrijednosti cjenovnog raspona istržila oko 588 mil eura, a u slučaju prodaje tri četvrtine banke i srednjeg raspona cijene oko 881 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *