Posao duže od 5 godina čeka 3,6 hiljada osoba

Dodajte komentar

Od ukupnog broja nezaposlenih, na zaposlenje duže od pet godina čeka 3,62 hiljade ili 9,08 odsto, saopštio je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

On je u Skupštini odgovarajući na pitanje poslanice Demokratskog fronta (DF), Marine Jočić, kazao da Ministarstvo nastoji da tržište rada učini fleksibilnim, kako bi se omogućilo veće zapošljavanje.

“Cilj nam je unaprijeđenje kvaliteta radnih mjesta i sprječavanje segmentacije na tržištu rada. S druge strane, kroz jačanje socijalnog dijaloga nastojimo da zaštitimo prava zaposlenih. Druga važna aktivnost je izdvajanje više sredstava za mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i povećanje njihove efikasnosti i efektivnosti”, naveo je Purišić.

On je podsjetio da je u toku reforma cjelokupnog radnog zakonodavstva koja će obezbijediti ostvarenje planiranih ciljeva.

“Pored zakonodavnih aktivnosti u kontinuitetu se sprovodi i aktivna politika zapošljavanja, koja čini skup planova i programa koji su usmjereni ka rješavanju onih izazova, koji u određenom vremenskom periodu karakterišu crnogorsko tržište rada, u smislu podrške za otklanjanje nesklada između ponude i tražnje”, rekao je Purišić.

On je podsjetio da je budžetom Crne Gore za ovu godinu opredijeljeno značajno više sredstava Zavodu za zapošljavanje (ZZZ), u odnosu na prethodnu godinu, i to za mjere aktivne politike zapošljavanja 4,6 miliona eura, samozapošljavanja 500 hiljada eura, aktivnosti Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom šest miliona eura i za pasivne politike zapošljavanja 12 miliona eura.

Purišić je naveo da je, prema Anketi o radnoj snazi, ukupan broj zaposlenih u 2013. godini bio 201,9 hiljada, dok je u prošloj godini taj broj iznosio 229,3 hiljade, što je uvećanje od 13,5 odsto.

Prosječna penzija je u tom periodu porasla šest eura.

“Broj korisnika koji prima nominalni iznos najniže penzije od 125,63 eura je 10,55 hiljada, dok je broj onih čija su primanja niža od 250 eura, 54,31 hiljadu. Prosječna penzija u Crnoj Gori u decembru 2013. godine iznosila je 276,14 eura, dok je u decembru prošle godine prosječna penzija iznosila 279,61 eura”, dodao je Purišić.

Poslanik DF-a, Janko Vučinić pitao je Purišića šta je Ministarstvo preduzelo povodom najnovije nesreće u Željezari koja je samo još jedna u nizu koje su završile teškim povredama ili pogibijama radnika, od kako je Željezaru preuzela turska kompanija Tosyali Holding.

Purišić je kazao da to nije u isključivoj nadležnosti Ministarstva.

„Kada je u pitanju inspekcijski nadzor, njega obavlja Inspekcija rada, pri čemu je postavljeno pitanje u nadležnosti tog organa“, naveo je Purišić.

On je kazao da su dobili odgovor iz Uprave za inspekcijske poslove u kojem se navodi da je stručna osoba obavijestila inspektora zaštite na radu o nesreći na poslu, nakon čega je inspektor počeo nadzor povodom nastalog slučaja.

„Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) obavili su uviđaj nakon nezgode, a kada je inspektor obaviješten o nezgodi već je u Kovačnici nastavljena proizvodnja. Mjesto nije bilo obezbijeđeno na način na koji se mogao uraditi uviđaj, pa on nije ni obavljen“, dodao je Purišić.

Na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS), Ane Nikolić, hoće li Ministarstvo detaljno izanalizirati i analitički sagledati predlog Odbora udruženja trgovine Privredne komore (PKCG) da nedjelja bude neradni dan za sektor trgovine, Purišić je odgovorio da će taj Vladin resor, iz domena svoje nadležnosti, biti otvoreno za saradnju sa nadležnim reosrima za tu oblast.

„Raduje što je inicijativa došla od reprezentativne poslodavačke organizacije, ali generalno je ovo inicijativa koju podržavamo“, zaključio je Purišić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *