Portret koji je napravio robot prodat za 432 hiljade dolara

Dodajte komentar

Umjetnička slika koju je napravila vještačka inteligencija prodata je za 432.000 dolara na Christie’s Prints and Multiples aukciji umjetničkih djela u Njujorku. Iznenađenje je tim veće, jer je djelo nazvano „Portret Edmonda Belamija“ prva umjetnička slika koju je u potpunosti napravio AI.

Slika je djelo algoritma nazvanog Generative Adversarial Networks (GANs), koji je osmislio umjetnički kolektiv Obvious iz Pariza. Ta grupa umjetnika je “nahranila” algoritam setom podataka od oko 15.000 portreta naslikanih između XIV i XX vijeka. Dio algoritma nazvan Generator iskoristio je tu ogromnu količinu podataka kako bi kreirao sopstvenu sliku.

Drugi dio algoritma, Discriminator, poslužio je da pronađe razlike između umjetničkih djela koje su stvarali ljudi i djela koje je proizveo Generator. Nakon toga je Generator vršio korekciju i proces se ponavljao sve dok Discriminator nije bio u stanju da prepozna razliku. To je bila tačka nakon koje je Obvious kolektiv odlučio da je umjetničko djelo dovoljno dobro da može da se proda.

Portret Edmonda Belamija je bio jedan od ukupno 11 portreta koje je napravio ovaj algoritam. Svi ostali portreti prodati su preko Obvious Art sajta po cijeni od 10.000 eura, pa se u tom opsegu očekivala i cijena na aukciji. Ipak, pokazalo se da je procjena bila potpuno pogrešna. Umjesto očekivanih 7.000 do 10.000 dolara, ova umjetnička slika dostigla je neverovatnu cijenu od čak 432.000 dolara!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *