Povlašćenim proizvođačima struje 9,4 miliona eura

Dodajte komentar

Povlašćenim proizvođačima je, na ime podsticaja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, u prvih osam mjeseci ove godine isplaćeno oko 9,4 miliona eura, saznaje Pobjeda.

Prema podacima Crnogorskog operatera tržišta električne energije (COTEE), povlašćeni proizvođači, odnosno male hidroelektrane (mHE) i vjetroelektrana Krnovo su za osam mjeseci proizveli 174,2 miliona kilovatsati.

Ranije je iz COTEE saopšteno da je od 1. maja 2014. godine kada je počelo podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora do kraja prošle godine povlašćenim proizvođačima isplaćeno 7,53 miliona eura, od čega u prošloj godini 4,52 miliona, odnosno 17 miliona ukupno. VE Krnovo sa 58 odsto učestvuje u proizvodnji iz obnovljivih izvora, a 13 malih HE sa 42 odsto. Prema saznanjima Pobjede, po osnovu podsticaja u prvih osam mjeseci 5,5 miliona eura je VE dobila je podgorička kompanija Krnovo grin enerdži.

Projekat na Krnovu realizovale su austrijska firma Ivikom konsalting i francuska kompanija Akuo enerdži. Kompanija Masdar iz Abu Dabija je početkom ove godine kupila 49 odsto akcija. U prvih osam mjeseci proizveli su 100,37 miliona kilovatsati. Krnovo grin enerdži ima imovinu vrijednu 132 miliona eura i na kraju prošle godine imala je jednog zaposlenog. Prošlu godinu završila je 784,6 hiljada eura u plusu. VE ima instalisanu snagu od 72 megavata (MW) i planiranu godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavatsati (GWh). Ugovorom je državno zemljište na Krnovu dato u zakup na 20 godina, sa mogućnošću produženja do maksimalno pet godina.

Od vlasnika mHE najviše je za prvih osam mjeseci dobila beranska kompanija Hidroenergija Montenegro, koja je naplatila 1,65 miliona eura za proizvodnju šest HE Jezerštica, Bistrica, Orah, Rmuš, Spaljevići 1 i Šekular u Beranama. One esu za osam mjeseci proizvele 32,7 miliona kilovatsati. Ova kompanija je, prema podacima COTEE, prošle godine na ime podsticaja dobila 1,37 miliona eura. Osnivači Hidroenergije su Ranko Ubović, Aleksandar Mijajlović i firma Hemera kapital, čiji je osnivač Oleg Obradović. Obradović je i ovlašćeni zastupnik Hidroenergije. Na kraju prošle godine imali su četvoro zaposlenih, imovinu vrijednu 18,7 miliona eura i profit od 594,8 hiljada eura.Podgorička kompanija Kronor je za proizvodnju mHE Jara i Babino Polje dobila za osam mjeseci ove godine 1,14 miliona eura za 24,5 miliona kWh. Čani su na ime podsticaja naplatili 645.530 eura.

Osnivači Kronora su kompanije Kroling Željka Miškovića, Mont Hidro Predraga Bajovića i Normal kompani biznismena Žarka Burića. Imovina kompanije je vrijedna 8,4 miliona eura, imala je na kraju prošle godine pet zaposlenih i 60.600 eura profita.

Hidro Bistrica je za prouzvodnju svoje mHE Bistrica Majstorovina dobila oko 385.000 eura za 8,13 miliona kWh proizvedenih u prvih osam mjeseci. Lani su imali petoro zaposlenih, imovinu vrijednu 6,4 miliona i minus od 250.600 eura. Osnivači ove firme su podgorička kompanija Sinerdži, bjelopoljska Gradnja, kosovski Triangl dženeral kontraktors INC i češka firma Vodni zdroje.

Prema saznanjima Pobjede, kompaniji Sinerdži je u prvih osam mjeseci isplaćeno oko 135.000 eura za 2,24 miliona kWh koje je proizvela mHE Vrelo. Lani su na ime podsticaja dobili 153.120 eura. Osnivači firme su Kia Montenegro, čiji je osnivač Željko Đuranović, a zastupnik i izvršni direktor Vuk Rajković, zatim Dragana Bošković, Tomaš Hajek, Uroš Karadžić i Radoje Vujadinović.

Firma Sinerdži ima imovinu vrijednu 1,1 milion eura, imala je lani tri zaposlena i profit od 524.000 eura.Preduzeće Igma enerdži iz Andrijevice je za proizvodnju mHE Bradavec i Piševsku rijeku od 6,19 miliona kWh dobila za osam mjeseci 370.000 eura. Lani je na ime podsticaja dobila 223.530 eura. Vlasnik ove firme je Igma grand Igora Mašovića. Status povlašćenog proizvođača struje dobila je od 6. avgusta ove godine i kompanija Nord enerdži iz Andrijevice, za mHE Šeremet potok.

Osnivač kompanije Nord enerdži su firme Veleteks Vlastimira Golubovića i Igma enerdži Igora Mašovića. Nord enerdži je na ime podsticaja za avgust dobila oko 8.000 eura za proizvedenih 137.773 kilovatsati električne energije.Vrijednost naknade za podsticanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije je početkom prošle godine značajno povećana, sa 0,129 centa po kilovatsatu na 0,47 centa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *