Auto-put se gradi u interesu svih, ako neko uništava Taru mora biti zaustavljen

Dodajte komentar

Nakon što je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora MANS objavila da je  zbog radova na autoputu i izgradnje mostova Tara 1 i 2, tok Tare promijenjen jer je njeno korito izmješteno, polemika ne jenjava. Glavni pitanje je: Da li je Tara zaista ugrožena i hoće li zbog izmještanja njenog toka “suza Evrope” biti “izbačena” sa liste UNESCO-a.

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je CdM-u saopštilo nedvosmislen stav.

“Bez obzira na veličinu i tehničku kompleksnost izgradnje projekta auto-puta, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva ima nedvosmislen stav prema Izvođaču radova, kao i prema Nadzornom organu za beskompromisno poštovanje primjenjivih propisa, standarda i pravila struke i da se svako nepoštovanje istih, koje za posljedicu mogu imati negativan uticaj na životnu sredinu, mora biti sankcionisano. Snažno posvećeni očuvanju i unapređenju zaštite životne sredine izražavamo uvjerenje da će sve aktivnosti nastaviti odgovorno da se sprovode u skladu sa propisima i dobrom međunarodnom praksom i standardima. Projekat auto-puta Bar-Boljare realizuje se u interesu svih građana Crne Gore, kao podsticaj razvoju crnogorske privrede i cijele države”, kažu u Ministarstva za CdM.

Jasno napominju da je pitanje zaštite životne sredine u realizaciji infrastrukturnih projekata jedno od ključnih pitanja koje se tretira sa posebnom pažnjom, pa je i takav tretman osiguran kod realizacije dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare, zbog čega Ministarstvo saobraćaja i pomorstva povodom medijskih navoda o uticaju radova na izgradnji dionice auto-puta Bar-Boljare na rijeku Taru želi da upozna javnost sa nespornim činjenicama.

“Na lokalitetu Mateševa, pored realizacije projekta izgradnje autoputa Bar-Boljare, dionica Smokovac-Mateševo realizuje se i Projekat regulacije rijeke Tare, koji nije u nadležnosti Ministarstva saobraćaja i pomorstva, i u vezi sa kojim ne raspolažemo sa relevantnim informacijama, te ćemo se u nastavku osvrnuti isključivo na projekat autoputa. Odnosno, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva nije naručilac, niti je u posjedu tehničke dokumentacije koja se odnosi naregulaciju rijeke Tare na osnovu kojega se vrše radovi na regulacije ove rijeke”, kažu u resoru Osmana Nurkovića.

Kako ističu u izjavi za CdM, državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije za dionicu Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare nije obavljala reviziju tehničke dokumentacije ovog projekta, a nadzor nad izvođenjem ovih radova ne radi nadzorni organ (francusko-italijanski konzorcijum Ingerop – Geodata) koji je angažovalo Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za stručni nadzor nad projektovanjem i izvođenjem radova na dionici Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare.

Što se tiče izvođenja radova na petlji Mateševo, kao i u neposrednoj zoni petlje, kao dijelu dionice Smokovac-Mateševo auto-puta Bar-Boljare, iz ovog resora poručuju da je bitno ukazati na nekoliko stvari.

“Radovi se izvode na osnovu odobrenog Glavnog projekta i u skladu sa Građevinskom dozvolom za izgradnju pod-dionice 4.4.1.-građevinski radovi na mostovima Tara 1 i Tara 2, tunelu Mateševo i petlji Mateševo sa pripadajućim dijelovima otvorene trase, autoputa Bar-Boljare (dionica Smokovac-Mateševo), broj: UPI 1054-431/10 od 23.6.2017. godine. Sastavni dio predmetne dozvole, u skladu sa zakonom, su i Rješenje Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja-Uprava za vode, kojim se izdaje vodna saglasnost na Glavni projekat za ovu pod-dionicu, broj: 060-327/17-02012-93 od 30.5.2017. godine, kao i Rješenje Agencije za zaštitu životne sredine kojim se daje saglasnost na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za izgradnju autoputa (dionica Smokovac-Mateševo), broj: UPI-1567/46 od 21.12.2015. godine. Stručni nadzor nad izvođenjem radova na ovom lokalitetu, kao i duž cijele trase autoputa, radi imenovani nadzorni organ, francusko-italijanski konzorcijum Ingerop-Geodata, koji kontroliše da li se radovi izvode u skladu sa Glavnim projektom, kao i nizom prateće tehničke dokumentacije kojom je definisana metodologija izvođenja radova. Pored ugovorne i zakonske nadležnosti nadzornog organa, u kontroli izvođenja radova značajnu ulogu imaju i nadležne inspekcijske službe”, poručuju iz Ministarstva.

Uzimajući ovo u obzir, oni tvrde da je jasno da se radovi na auto-putu izvode u skladu sa Glavnim projektom koji je odobrila Državna komisija za reviziju tehničke dokumentacije, odnosno da je za njega izdata Građevinska dozvola čiji sastavni dio su i potrebne saglasnosti nadležnih organa, te da stručni nadzor nad radovima u skladu sa Ugovorom o projektovanju i izgradnji dionice Smokovac-Mateševo autoputa Bar-Boljare i propisima Crne Gore, preko renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata, obavlja međunarodni nadzorni organ, konzorcijum Ingerop-Geodata, kao i da je na terenu redovno prisustvo nadležnih inspekcijskih organa, koji shodno svojim ovlašćenjima preduzimaju odgovarajuće zakonom propisane mjere”, zaklučuju u izjavi za CdM iz MInistarstva saobraćaja i pomorstva.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *