Izdata rješenja za rušenje 105 bespravnih objekata

Dodajte komentar

U Crnoj Gori je inspekcija, od početka godine, izvršila dvije hiljade pregleda i utvrdila da je 367 objekata sagrađeno mimi zakona, a donijela rješenja o rušenju za 105, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović.

On je danas u parlamentu odgovarao na pitanje poslanice Demokratske partije socijalista, Marte Šćepanović, da li postoji operativno tijelo pri Vladi ili Ministarstvu koje se bavi problemom bespravne gradnje i kakvi su nalazi po ovom pitanju od stupanja na snagu novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Radulović je kazao da je u jednom trenutku, nakon usvajanja Zakona, došlo do ekspanzije, ali da je obim bespravne gradnje radikalno smanjen kada su građani shvatili da postoji orto-foto snimak.

Ministar je saopštio da je od početka godine do oktobra izvršeno dvije hiljade inspekcijskih pregleda, utvrđeno da 367 objekata gradi mimo zakona i da su obustavljeni radovi na svima.

Prema njegovim riječima, donešena su rješenja o rušenju za 105 objekata.

„Čim završimo trenutni postupak javne nabavke, pristupićemo uklanjanju ovih obejkata. Vjerujem da će te aktivnosti upotpunosti eliminisati divlju gradnju“, rekao je Radulović.

On je kazao da je orto-foto snimak u potpunosti gotov i da se sada pretače u čitljive podatke.

„Kada se to završi preklopiće se sa katastarskom podlogama, sa planovima, a onda čelamo da opštine završe obradu prijava za legalizaciju, da preklopimo i te mape. U tom slučaju imaćemo vrlo jasnu evidenciju svakog objekta u Crnoj Gori i dokazati da znamo kakvo je stanje bilo u trenutku kada smodonosili zakona, i da su oni koji su gradili džabe to radili“, rekao je Radulović.

On je kazao da je stiglo oko 51.158 zahtjeva za legalizaciju i da sada čekuju da Opštine završe sa obradom tih podataka.

Šćepanović je pitala koliko je prihodovano novca po osnovu legalizacije i koja je planirana procjena prihoda po ovom osnovu za narednu godinu.

Radulović je kazao da su, kada su usvajali Zakon, dali projekciju da postoji oko 100 hiljada nelagalnih objekata, i prosječnu naknadu za komunalno opremanje uzeli 75 eura.

Međutim, kako je objasnio, Opštine su nezavisno donosile odluke o komunalnom opremanju za nelegalne objekte.

„Neke su radikalno spustile cijene, dale rok za otplatu, tako da je sada teško napraviti simulaciju. Neke opštine su već donijele rješenja o legalizaciji i počele da prihoduju. Ali projektovati takve troškove, dok sve opštine ne donesu odluke i budemo tačno znali strukturu svih objekata bi bilo neozbiljno“, rekao je Radulović.

To bi, smatra on, trebalo da ima značajan efekat na budžete lokalnih uprava.

Vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *