Dobit Twittera porasla za trećinu zbog sportskih prenosa

Dodajte komentar

Ukupni prihodi društvene mreže dostigli su u prošlom tromjesečju 758 miliona dolara, što je 29 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. To se zahvaljuje rastu oglašavanja, najvećeg izvora prihoda Twittera.

Pokrivanje značajnih fudbalskih i bejzbol utakmica podstaklo je rast prihoda i dobiti Twittera u trećem tromjesečju, pa je ta društvena mreža, uprkos padu broja korisnika, ostvarila zaradu već četvrti kvartal zaredom.

Prihodi od oglašavanja dostigli su, naime, 650 miliona dolara, gotovo trećinu više nego godinu dana prije jer su kompanije sve više zainteresovanije za oglašavanje tokom prijenosa sportskih događaja uživo, što je relativno novo područje te platforme.

Zahvaljujući tome, Twitter je ostvario dobit od 106 milijuna dolara, šest miliona više nego u prethodnom kvartalu.

Pročišćavanje mreže od sumnjivih profila

Ovo je već četvrti kvartal zaredom kako je Twitter profitabilan. U istom lanjskom razdoblju prošle godine kompanija je zabilježila gubitak od 21 milion dolara.

I dok su prihodi porasli, ukupan se broj korisnika Twittera smanjio jer je kompanija zatvorila „neželjene i sumnjive” profile, a procjenjuje i da će taj broj dodatno pasti jer je kompanja suočena s intenzivnim pritiskom da pročisti platformu nakon što se otkrilo da su Rusija i Iran koristili mrežu kako bi uticali na strane izborne kampanje.

Zbog svega toga, u trećem kvartalu broj aktivnih mjesečnih korisnika pao je 9 miliona u odnosu na isto razdoblje lani, na 326 miliona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *