Alphabet zabilježilo rekordne prihode, ali cijena dionice značajno pala

Dodajte komentar

Alphabet je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 33,7 milijardi dolara, 21 posto više nego godinu dana prije, a premda je snažno skočila i dobit te krovne kompanije Googlea, cijena njene dionice znatno je pala.

Prema poslovnom izvještaju , objavljenom u četvrtak, čista dobit tog tehnološkog diva iznosila je u trećem ovogodišnjem kvartalu 9,2 milijarde dolara, što je 36,5 posto više nego u istom razdoblju lani.

Rast dobiti veći je nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, no rast prihoda je manji, pa je cijena dionice Alphabeta u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta pala više od 3 posto. Rast prihoda Alphabeta ponajviše se, po običaju, zahvaljuje rastu prihoda od oglašavanja na Googleu, koje čini oko 86 posto ukupnih prihoda kompanije.

Snažan rast ekonomije podstakao je kompanije da više troše na oglašavanje, a pritom se odmiču od oglašavanja putem tradicionalnih medija prema online i oglašavanju na društvenim mrežama. Google pritom dominira kako u mobilnom, tako i desktop pretraživanju.

Tako su u proteklom tromjesečju prihodi Alphabeta od oglašavanja porasli za 20,3 posto na godišnjem invou, na 29 milijardi dolara.

Rezultati pokazuju, kažu analitičari, da se Alphabet dobro nosi sa žestokom konkurencijom Facebooka na tržištu mobilnog i video oglašavanja, koje snažno raste jer su oglašivači spremni dobro da plate za nekoliko sekundi pažnje ciljanih gledatelja sadržaja.

Snažno rastu i troškovi poslovanja

Izvještaj je pokazao i da, osim samog Googlea koji obuhvata internet pretraživač i YouTube, i ostali poslovni dijelovi Alphabeta u koje kompanija puno investira, kao što su hardware i ‘cloud’ usluge, bilježe rast. Prihodi od tog poslovnog dijela porasli su u proteklom tromjesečju na 4,8 milijardi dolara, što je 43 posto više nego godinu dana prije.

Međutim, operativni gubitak tog poslovnog dijela porastao je na 727 miliona dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosio 650 miliona.

Ulagače zabrinjava i snažan rast troškova kompanije, koji su u proteklom tromjesečju skočili za 28 posto na godišnjem nivou, zbog čega je operativna marža smanjena s prošlogodišnjih 28 na 25 posto.

Rezultati kompanije izazivaju, kažu analitičari, zabrinutosti da bi velike investicije u nove poslove, povećani zahtjevi regulatora i jačanje konkurencije mogli dovesti do usporavanja rasta kompanije.

Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *