Poptop azijskih berzi, virus sa Wall Street-a zahvatio i Evropu

Dodajte komentar

Na azijskim tržištima indeksu su oštro pali, kao i na Volstritu dana ranije a sa tržišta su izbrisane stotine milijardi dolara vrednosti akcija.

MSCI Asia Pacific Index potonuo je 2 odsto pa se gubitak od početka godine popeo na visokih 18,5 procenata.

Nikkei 225 srušen je 3,3 odsto na šestomjesečni minimum dok je australsko tržište palo na najniži nivo u godinu dana. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 2,5 odsto pa je očito da najave kineskih vladinih podsticaja nisu uspjele smiriti investitore.

Cijene akcija su pod pritiskom od početka ovog mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi budžetskog deficita, kao i zabrinutosti ulagača uoči izbora za američki Kongres.

Na evropskim berzama najvažniji indeksi u četvrtak prijepodne zabilježili su gubitke, nakon oštrog pada cijena dionica na Wall Streetu i azijskim tržištima.

Panevropski Stoxx 600 oko 9,00 sati bio je u minusu 0,9 posto. IStovremeno, londonski Ftse bio je na gubitku gotovo jedan posto, na 6.896 bodova, frankfurtski DAX za 0,8 posto, na 11.101 bod, a pariški CAC za 0,3 posto, na 4.938 bodova.

Na rasprodaju dionica ulagače je natjerao jučerašnji oštar pad Wall Streeta. Dow Jones skliznuo je 2,4 posto, dok je S&P 500 potonuo 3,1, a Nasdaq indeks 4,4 posto.

Nakon jučerašnjih gubitaka, Dow Jones i S&P 500 skliznuli su na nivoe od početka godine, izbrisavši sve prethodne dobitke, dok je Nasdaq indeks čak zaronio u područje korekcije. Sada je, naime, 12,4 posto ispod svoje prethodne rekordne razine dosegnute 29. avgusta. Pritom je samo juče izbrisano 524 milijarde dolara vrijednosti dionica iz sastava Nasdaq indeksa.

Svjetske su berze pod pritiskom od početka ovoga mjeseca zbog niza razloga, od rasta troškova zaduživanja i visokih prinosa na američke državne obveznice, preko trgovinskog rata između SAD-a i Kine, do tenzija između Evropske komisije i Italije u vezi proračunskog deficita, kao i usporavanja rasta svjetske ekonomije. Svi posljednji podaci, naime, pokazuju da se usporava rast kineske, kao i ekonomije eurozone.

Na evropskim berzama investitori će pozornost usmjeriti objavi finansijskih izvještaja kompanija. Takođe, poslijepodne očekuju saopštenje sa zasjedanja Evropske centralne banke u potrazi za signalima eventualnih promjena monetarne politike.

U međuvremenu, nastavlja se sukob između Rima i Brisela oko italijanskog budžeta za iduću godinu. Italijanski ministar finansija Giovanni Trisa kazao je u srijedu da ne vidi razloga za izradu novog budžeta, nakon što je Evropska komisija kazala da aktualni prijedlog nije dovoljno dobar te da u roku od tri nedjelje želi novu verziju budžeta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *