Otvoren konkurs za stipendije u programu „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ za studijsku godinu 2019/2020

Dodajte komentar

Erste banka i u studijskoj godini 2019/2020 podržava „Best of South-East“ („Najbolji iz jugoistočne Evrope“) program razvoja i daljeg obrazovanja koji talentovanim i vrijednim studentima nudi mogućnost jednogodišnjih stipendija u visini do 10.000 eura.

Program sprovodi Steiermärkische Sparkasse Bank u saradnji sa univerzitetima u Gracu i u Leobenu. Konkurs za stipendije je otvoren i na njega se mogu prijaviti studenti prava, ekonomije, tehničkih fakulteta, metalurgije i geologije, kao i muzike – koncertnog i operskog pjevanja. Program „Najbolji iz jugoistočne Evrope“ namijenjen je studentima državljanima Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije koji su na osnovnim i postdiplomskim studijama.

Cilj programa je da studentima pruži priliku da dobiju međunarodno radno iskustvo i omogući

dalje usavršavanje, te im na taj način olakša da počnu svoj profesionalni put.

Za  program se mogu prijaviti studenti sa akreditovanih univerziteta koji:

  • završavaju trogodišnje studije,
  • počinju ili su na specijalističkim studijama,
  • imaju odlično znanje engleskog i dobro znanje njemačkog jezika.

Prijave za studente prava i ekonomije (najviše 10 stipendista iz regiona) traju do 5. decembra 2018.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju u visini do 10.000 eura, koja pokriva troškove smještaja u studentskom domu u Gracu, mjesečni džeparac do 690 eura, školarinu Univerziteta u Gracu, registraciju pri Univerzitetu u Gracu, intenzivan kurs njemačkog u univerzitetskom jezičkom centru „Treffpunkt Sprachen“ kao i troškove raznih društvenih i kulturnih događaja tokom cijele godine.

Studenti koji osvoje stipendije biće u prilici da, tokom jednogodišnjeg boravka u Gracu, prođu obuku ili praksu u Steiermärkische Sparkasse Bank ili drugom štajerskom preduzeću. Odabrani predmeti na Univerzitetu u Gracu zaokružiće akademsku obuku i obrazovanje studenata.

Prijave za studente tehničkih fakulteta (najviše dvoje stipendista iz regiona) traju do 12. decembra 2018.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju do 10.000 eura koja obuhvata mjesečni džeparac od 750 eura, registraciju i školarinu na Tehničkom univerzitetu, različite društvene i kulturne aktivnosti.

Prijave za studente metalurgije/geologije (najviše dvoje stipendista iz regiona) traju do 10. decembra 2018.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju vrijednu do 10.000 eura koja obuhvata mjesečni džeparac od 750 eura, registraciju i školarinu na Univerzitetu za rudarstvo, metalurgiju i geologiju (Montanuniversität Leoben), različite društvene i kulturne aktivnosti.

Prijave za studente muzike, smjer pjevanje (najviše dvoje stipendista iz regiona) traju do 30. novembra 2018.

U sklopu programa stipendisti imaju pravo na stipendiju koja iznosi do 9.000 eura po godini studija (studije traju dvije godine) na Univerzitetu za muziku i izvođačke umjetnosti u Gracu.

Više detalja o uslovima i procesu prijave pronađite na: https://www.erstebank.me/sr_ME/footer-stanovnistvo/o-banci/program-best-of-south-east

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *