Unija poslodavaca: Ukidanje fiskalnih kasa problem za mala i mikro preduzeća

1 komentar

Nacrt Zakona o elektronskoj fiskalizaciji uopšte neće doprinijeti suzbijanju sive ekonomije, jer će neregistrovana preduzeća ostati nesmetano da rade u sivoj zoni kao i do sada, izjavio je za Portal Analitika šef Sektora za međunarodnu saradnju i ekonomiju Unije poslodavaca (UPCG) Mirza Mulešković.

Osnovna novost koju predviđa nacrt Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga je automatski, odnosno elektronski prenos podataka sa naplatnih uređaja poreskih obveznika na server Poreske uprave, sa ciljem da se u realnom vremenu obezbijede svi podaci o novčanom prometu i utvrde eventualne nelogičnosti u poslovanju.

Mulešković kaže da su u UPCG protiv ovog zakonskog rješenja iz više razloga.

“Osim što se njime samo deklarativno najavljuje borba protiv sive ekonomije, sporno je i što nacrt predviđa da osoba koja napravi to softversko rješenje za poslodavca jednako odgovara kao i poslodavac u slučaju nekog prekršaja ili zloupotrebe tokom cijelog trajanja procesa elektronske fiskalizacije. Ne znam ko bi pristao na to. Nejasno je i šta će biti sa fiskalnim kasama koje ne mogu da se preregistruju, što je otprilike 50 odsto kasa? Stvoriće se veliki troškovi za mikro i mala preduzeća, jer će većina njih morati da kupuje nove sisteme”, istakao je Mulešković, napominjući da “uvijek prije velikih koraka treba uraditi testni period, kao i analizu da li će zakon dodatno opteretiti privredu i koji su to benefiti koje donosi, osnosno isplati li se to raditi u ovom trenutku.

On je saglasan sa Poreskom upravom da će zakon poboljšati poresku disciplinu, ali napominje da neregistrovana preduzeća neće biti obuhvaćena.

U dijelu neformalne ekonomije neće doći do značajnog poboljšanja u dijelu koji je najveći problem za crnogorsko tržište. Svi koji su trenutno van sistema fiskalizacije i dalje će ostati van njega i privilegovani u odnosu na ona preduzeća koja su registrovana. Nedavno je i ministar finansija iznio podatak da je neformalna ekonomija zastupljena od 30 do 40 odsto BDP-a, a to je za malu državu veliki problem”, ocijenio je Mulešković.

On naglašava da će jedan od nedostataka sistema biti i nepouzdan internet protok.

“Jasno je da će sa velikim brojem računa doći i do zagušenja sistema, pa je pitanje da li imamo toliko jak internet protok da se sve te transakcije obavljaju bez zastoja”, objasnio je Mulešković.

On je rekao da iznenađuje što su zakonom obuhvaćene i veleprodaje, odnosno preduzeća koja rade nenovčane naplate, što nije slučaj u drugim zemljama koje su uvele takav sistem fiskalizacije.

“To će u velikoj mjeri usporiti njihovo poslovanje, a i inicijalni troškovi će za njih biti veliki”, saopštio je Mulešković.

On je rekao da privredu Crne Gore čini 98 odsto malih preduzeća i da će ona najviše osjetiti trošak uvođenja novog sistema, dok će za velika preduzeća troškovi biti “podnošljiviji”.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • ovo se i dalje ova glupost tjera- real time data i nasi poreznici, odnosno nasi razmazeni ICT-evci i nedovoljna infrastruktura za real time data saobracaj

    zar ne bjese da su jos neke sisteme uvodili na osnovu pritisaka Svjetske baneke pa se sad ne koriste osim za ubijanje pacijenata ili nesabiranje socijalno osjetljivih porodica

    ovo bi bila dobra komedija, da nije uzasno stetocinska tragedija jednog drustva koje nikako da nauci da vjeruje sebi i da pocne i nastavi da uci iz sopstvenih a ne tudjih gresaka

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *