U Srbiji sve manje domaćih banaka

Dodajte komentar

Vlasnička struktura banaka u Srbiji u narednim mjesecima biće znatno promijenjena i po svemu sudeći biće još manje domaćih banaka.

Sada je među 28 banaka sedam domaćih, od kojih je pet u državnom većinskom ili manjinskom vlasništvu, a dvije su u privatnom vlasništvu.

Na listi deset najvećih banaka mereno bilansnom aktivom tri su domaće – Komercijalna, AIK i Poštanska štedionica. Međutim, Komercijalna banka, gdje je država najveći pojedinačni akcionar sa udjelom od 41,7 odsto, u postupku je privatizacije i dogodine će vjerovatno biti u grupi banaka u vlasništvu stranih lica.

Ministar finansija Siniša Mali je potvrdio da će do kraja godine biti prodata JUMBES banka u kojoj država ima manjinski vlasnički udio od 20,2 odsto, a u toku je i formiranje radne grupe koja treba da opredijeli strategiju i pravac budućeg razvoja Srpske banke, gdje država poseduje 76,7 odsto akcija, a državno preduzeće Jugoimport SDPR preostalih 23,3 odsto.

Plan Vlade Srbije je da Poštanska štedionica ostane u državnom vlasništvu. U toj banci država ima vlasništvo do 74,6 odsto, a vlasnik ostalih akcija je javno preduzeće Pošta Srbije.

Poštanska štedionica je posljednjih godina “rasla” preuzimanjem klijenata i depozita propalih državnih banaka – Razvojne banke Vojvodine, Agrobanke, Privredne banke Beograd, a od aprila ove godine preuzela je i poslovanje Jugobanke Jugbanke Kosovska Mitrovica.

Vlasnika će, kako pišu mediji, promijeniti i Societe Generale banka za koju se prema nezvaničnim informacijama interesuju madjarska OTP banka i italijanska UniCredit banka, koje imaju značajan udio na bankarskom tržištu Srbije.

Takodje, po pisanju medija, i Addiko banka se sprema za dokapitalizaciju ili prodaju.

Ono što je izvjesno je da AIK banka, najveća domaća banka u privatnom vlasništvu, ne planira promjenu vlasničke strukture već dalje širenje poslovanja u Srbiji, ali i na drugim tržištima.

AIK banka je prošlu godinu završila kao najprofitabilnija banka u Srbiji, sa dobiti od 12 milijardi dinara, trostruko većom nego 2016. godine, na šta je uticalo preuzimanja Alfa banke ali i racionalizacija poslovanja i inovacije usluga. Ta banka, sa tradicijom od 40 godina u javnosti je prepoznata kao “domaća i jaka”, što klijentima uliva sigurnost.

U vrijeme globalizacije i privatizacije brend “domaće” ima cijenu samo ako iza toga stoji kvalitet i pouzdanost, a AIK banka je lider na bankarskom tržištu Srbije po adekvatnosti kapitala, što je pokazatelj sposobnosti banke da se zaštiti od eventualnih rizika.

AIK banka je jedina banka u Srbiji koja je stigla do tržišta Evropske unije, kupovinom udjela od 32,5 odsto u slovenačkoj Gorenjskoj banci. Cilj banke je ne samo da se pozicionira medju tri vodeće banke u Srbiji po svim finansijskim pokazateljima i kvalitetu poslovanja, već i da van zemlje jača svoj poslovni uticaj i tako doprinosi jačanju konkurentnosti čitavog regiona.

Druga domaća banka u vlasništvu privatnih lica, Direktna banka, širila se kupovinom KMB i Findomestik banke, a prošle godine je kupila Pireus banku koju bi trebalo da uskoro integriše, pa će na bankarskom tržištu biti još jedna banka manje.

Inače, prije desetak godina u Srbiji je bilo 35 banka, a očekivanja su da će taj trend ukrupnjavanja bankarskog sektora biti nastavljen, u skladu sa veličinom i snagom tržišta na kojem posluju.

SEEbiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *