Kako internet prodavnice unajmljuju ‘kupce’ da lažiraju ocjene proizvoda

Dodajte komentar

Online kupci lažnim i plaćenim ocjenama proizvoda na internet platformama za trgovinu su prevareni i navedeni da kupe inače loš proizvod, pokazalo je istraživanje, a prenio BBC.

Facebook je pun grupa u kojima kompanije traže osobe koje će napisati pozitivnu kritiku o njihovim proizvodima na internet platformama na kojima ih prodaju.

“Kritičar” proizvoda tada kupi određeni proizvod kako bi platforma kao što je, na primjer, Amazon povjerovala da se zaista radi o kupcu, ali nakon što kupljeni proizvodi ocijeni s odličnim 5 i napiše vrhunsku kritiku, kompanija kritičaru vrati novac putem PayPala, a često mu i ostavi napojnicu.

Opisanu praksu otkrila je organizacija za zaštitu potrošača Which? iz Ujedinjenog Kraljevstva. Naime, članovi te organizacije učlanili su se u nekoliko Facebook grupa vezanih uz “rewards for reviews” (nagrade za kritike) pa su morali napraviti ranije navedeno. Međutim, odlučili su da malo “začine” cijelu situaciju i napišu pravu kritiku proizvoda, odnosno svoje pravo mišljenje o onome što su kupili.

“Prodavac nam je rekao da moramo ponovo ocijeniti proizvod jer je besplatan pa je normalno da ga ocijenimo s peticom”, rekli su iz organizacije.

Kod druge iskrene kritike kupac je čak bio i ucijenjen, odnosno rečeno mu je da će “dobiti povraćaj novca nakon što napiše dobru kritiku s pet zvjezdica i doda fotografiju proizvoda”. Budući da je “tajni agent” organizacije odbio da učini navedeno i kupljene bežične slušalice je ocijenio s tri zvjezdice, nije mu bio izvršen povrat novaca.

Uz to, Which? je sproveo istraživanje navika online kupaca kojim je ustanovljeno da 97 odsto ispitanih pročita kritike proizvoda koji želi kupiti, ali visokih 31 odsto njih kasnije bude razočarano kupljenim proizvodom koji je bio ocijenjen kao odličan.

“Prodavci kradu ljude pomoću plaćenih kritika jer navode potrošače da kupe loše proizvode koje bi inače izbjegli”, rekao je Aleks Nejl, vođa organizacije koja je zbog toga kontaktirala Amazon i Facebook.

“Ne dozvoljavamo kompenzaciju za kritike. Kupci i prodavci moraju slijediti naša pravila, a oni koji to neće da učine, mogu biti kažnjeni i zatvaranjem njihovih računa”, rekli su iz Amazona, a jednaka pravila ima i najveća svjetska društvena mreža Facebook.

Dodatno, Amazon nije jedina platforma na kojoj se mogu naći lažne kritike proizvoda. Neke analize su pokazale da je čak trećina ocjena (32,9%) na popularnom turističkom portalu TripAdvisoru lažirano, odnosno da hoteli i restorani kupuju pozitivne kritike.

Prema FoxNewsu, najbolje ocijenjeni ugostiteljski objekti imaju čak duplo više lažnih kritika od onih niže rangiranih. Ranije ove godine u Italiji je i uhapšen čovjek koji je prodavao lažne ocjene stotinama italijanskih hotela i restorana na TripAdvisoru, a uz 9-mjesečni boravak u zatvoru, lažni kritičar mora platiti i 8.000 eura kazne.

Kako uočiti lažnu kritiku proizvoda?

  • ne oslanjajte se na ocjenu, temeljno pregledajte i pročitajte sve kritike;
  • provjerite datume objava kritika. Ako su mnoge napisane u kratkim vremenskim razmacima, to može biti rezultat oglasa za lažnim kritičarima u Facebook grupama ili nekim drugim platformama;
  • pogledajte profil kritičara te pogledajte kako je ocjenjivao druge proizvode i provjerite daju li baš svim proizvodima pet zvjezdica;
  • jesu li ocjene proizvoda na suprotnim krajevima skale, odnosno ima li “zlatne sredine”? Veoma je rijetko da su ljudi u potpunosti suprotnih mišljenja o nekom proizvodu pa je u tom slučaju riječ o lažnoj kritici.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *