Predstavljen austrijski model registracije vozila

U Hotelu Centre ville” u Podgorici, u organizaciji Nacionalnog Biroa Osiguravača Crne Gore (NBOCG) i u saradnji sa Agencijijom za nadzor osiguranja i VVO – Austrijskim udruženjem osiguravača održano je savjetovanje na temu “Austrijski model registracije vozila”.

Seminaru su prisustvovali predstavnici Generali osiguranja, Sava Osiguranja, Lovćen osiguranja, UNIQA Osiguranja, Swiss osiguranja, Agencija za nadzor osiguranja kao i domaćini iz NBOCG I VVO. Pored njih Savjetovanju su prisustvovali i predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva Unutrašnjih Poslova i Uprave Policije.

“Učesnici su se na ovom savjetovanju upoznali sa prednostima ovog modela registracije i osiguranja vozila i koje su moguće pozitivne implikacije na poslovanje osiguravajućih Društava u Crnoj Gori ukoliko bi se neka od rešenja primijenila kod nas. Austrijski model je karakterističan po tome što društva za osiguranje izdaju polisu osiguranja i vrše registraciju vozila na istom mjestu. Ovo rešenje značajno ubrzava čitavu proceduru I benefit je za same građanje. Istovremeno kroz saradnju sa Policjom omogućena je efikasnija kontrola registracije vozila. U slučaju isteka polise policija biva obaviještena kroz zajednički infromacioni sistem i odmah raguje tako što se oduzimaju tablice sa vozila koje je neosigurano. Vrlo efikasno rešenje, jer Austrija ima stopu neosiguranih vozila koja se mjeri promilima”, kazao je Boris Šaban, predsjednik Nacionalnog biroa osiguravača Crne Gore.

Michael Brandstetter iz VVO, je prisutne detaljno upoznao sa samim modelom, Zakonskim okviririma i drugim bitnim elementima za funkcionisanje ovog sistema registracije vozila u Austriji. Upoznajući prisutne o austrijskom modelu I uticaju na nacionalnu ekonomiju Michael Brandstetter je kazao da je penetracija osiguranja u nacionalnom Bruto društvenom proizvodu 4.8 % , od čega životna osiguranja čine 1.7 %, a neživotna 3.1 %.

Iznos prosječne osiguravajuće premije po glavi stanovnika je 1.949 eura, od čega za životna osiguranja ide 699 eura, a neživotna 1.250 eura.

Check Also

Nakon 13 godina, Apple izgubio titulu najinovativnije kompanije

Prvi put u trinaest godina, od kada konsultantska kuća Boston Consulting Group sprovodi istraživanje najinovativnijih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *