NLB Banka donirala električni autobus opštini Žabljak

Dodajte komentar

“Vodeći se visokim standardima u svim aspektima poslovanja, naročito u oblasti odgovornosti prema životnoj sredini i zajednici u kojoj posluje, NLB Banka je opštini Žabljak juče donirala prvi električni autobus u Crnoj Gori”, saopštili su iz NLB banke.

Kako su kazali iz NLB-a, elektromobilnost mijenja svijet na bolje,  pa smo ponosni što upravo mi započinjemo ove promjene kod nas.

“Ovo savremeno električno vozilo ostvariće pozitivan uticaj na životnu sredinu ovog kraja i doprinijeti podizanju svijesti lokalnog stanovništva i turista o važnosti očuvanja prirodnih dobara kakvo je  Nacionalni park Durmitor, koji je dio zaštićene prirodne baštine UNESCO-a”, navode iz banke.

Autobus je predviđen za prevoz turista od centra grada do Nacionalnog parka Durmitor, tokom ljeta i do skijališta Savin kuk i Javorovača tokom zimske sezone.

Svečanom uručenju donacije, prisustvovao je premijer u Vladi Crne Gore Duško Marković, ministar sporta Nikola Janović, ambasador Republike Sovenije u Crnoj Gori Nj.E. Mitja Močnik, te predstavnici lokalne uprave i javnih preduzeća

Glavni izvršni direktor NLB Banke Martin Leberle tom prilikom je podsjetio je da je očuvanje životne sredine oduvijek ima svoje mjesto na agendi društveno odgovornog djelovanja NLB Banke.

“Jedan od značajnijih projekata banke na polju zaštite životne sredine je “Obradujmo prirodu” koji je NLB Banka realizovala u proteklih  osam godina u saradnji sa Nacionalnim parkovima Crne Gore i Ministarstvom prosvjete. Danas smo prirodu „obradovali“ vozilom koje će doprinijeti smanjenju zagađenja i štetne emisije gasova”, naveo je Leberle.

Prema njegovim riječima, NLB banka u ovoj donaciji vidi višestruku korist za građane Žabljaka i turiste, navodeći da će Žabljak sada turistima između ostalog moći da ponudi obilazak Nacionalnog parka Durmitor u savremenom vozilu “koje već postaje uobičajeno sredstvo transporta u zapadnim zemljama”.

“Ovo će, siguran sam, uticati i na povećanje broja turista koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi”, istakao je Leberle.

Leberle je dodao da, pored zaštite životne sredine, strateško opredjeljenje NLB Banke je ulaganje u obrazovanje i finansijsko opismenjavanje građanja, te razvoj i afirmacija sporta.

“Ove godine Banka je Premium sponzor našeg Euroligaša, košarkaškog kluba Budućnost Voli i s pravom možemo reći da NLB Banka istinski vraća zajednici u kojoj posluje”, naglasio je Leberle.

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, kazao je da je inicijativa povodom električnog autobusa potekla u januaru, navodeći da je za manje od godinu donacija realizovana.

„Dobili smo jednu ne samo vrijednu donaciju, nego smo sa ovim poslali poruku da će Žabljak biti oaza mira, oaza čistoće, kvalitetne i zdrave ponude, ne samo za građane Žabljaka, nego i za sve koji dolaze na Žabljak. Vjerujem da ćemo ovakvih autobusa ili sličnih u narednom periodu imati više i da će ovo biti prepoznata turistička ponuda Žabljaka”, kazao je Marković.

Predsjednik Opštine Žabljak Veselin Vukićević  smatra  da je nabavka minibusa na električni pogon od izuzetnog turističkog značaja i važnosti za očuvanje prirode.

„Planirano je da se istim, u toku zimske sezone, organizuje prevoz turista iz grada do skijališta Javorovača i Savin kuk, a u toku ljeta, do najpoznatijeg izletišta u Žabljaku – Crnog Jezera“, naveo je Vukićević.

On je kazao da lokalna uprava sada ima obavezu, da zajedno sa Nacionalnim parkom Durmitor i lokalnom turističkom organizacijom, što bolje ispromoviše ovaj projekat i organizuje adekvatno korišćenje električnog minibusa.

Nakon uručenja donacije i zvaničnih obraćanja upriličena je promotivna vožnja električnim autobusom do Crnog jezera i nazad.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *