Evropski ulagači oprezni

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno zbog pada indeksa na Wall Streetu dan prije, usporavanja rasta kineske ekonomije i tenzija između Evropske komisije i Italije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,1 posto, nakon što je juče skliznuo 0,5 posto.

Londonski FTSE indeks oslabio je jutros 0,10 posto, na 7.048 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,10 posto, na 11.602 boda, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.129 bodova.

Ulagači su suzdržani zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, što je posljedica trgovinskog rata između SAD-a i Kine te rasta kamata u SAD-u.

Nesigurnosti na tržištima dodatno je doprinio podatak da je kineska ekonomija u trećem tromjesečju porasla 6,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, najsporije od svjetske finansijske krize 2009. godine i manje od očekivanja analitičara, što je posljedica trgovinskog rata sa SAD-om i nastojanja vlasti da zauzdaju rizično kreditiranje.

Uz to, Evropska komisija juče je upozorila Italiju kako planovi o povećanju budžetskog deficita u idućim godinama predstavljaju “nezapamćeno” kršenje propisa eurozone po pitanju budžeta.

Italijanska vlada planira deficit u idućoj godini od 2,4 posto BDP-a, što je, doduše, manje od maksimalno dopuštenih 3 posto, no prijašnja vlada obećala je znatno smanjenje deficita kako bi se smanjio ogromni javni dug koji doseže 130 posto BDP-a.

Zbog toga su jutros cijene dionica na italijanskoj berzi pale gotovo 0,5 posto, pri čemu su dionice banaka pojeftinile u prosjeku 1,2 posto.

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama i zbog toga što se očekuje da će američka centralna banka nastaviti s politikom postupnog povećanja kamatnih stopa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *