Dodijeljeno 160 vaučera u projektu Hiljadu plus

Dodajte komentar

U okviru treće faze Projekta „Hiljadu plus“ uručeno je 160 vaučera građanima, koji pripadaju prioritetnoj grupi, a kojima je omogućeno da riješe stambeno pitanje po povoljnijim kreditnim uslovima u odnosu na prethodne cikluse tog projekta.

To je, na dodjeli vaučera, saopštio ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović, ističući da postoji mogućnost otvaranja četvrtog kruga i dodjele većeg broja vaučera.

„U ovom ciklusu obezbijedili smo uslove koji su zaista povoljni nego što smo se i sami nadali da ćemo postići, ali smo postavili ljestvicu visoko i nismo odustajali. Kamatna stopa je fiksna, 2,99 odsto, što je dva odsto jeftinije u odnosu na tržišne vrijednosti“, kazao je Radulović.

On je naveo da je taj resor nastojao da registruje najveće prepreke koje građani imaju prilikom rješavanja stambenog pitanja, kako bi, kako je kazao, učinio Projekat dostupnijim i povoljnijim.

„Uvidjeli smo da je to taksa za obradu kredita, koju smo takođe ispregovarali i snizili na 0,3 odsto, što je tri puta niže. Na kraju smo se borili sa onim što je korisnicima najteže palo, a to je sopstveno učešće. Nakon dugih pregovora, uspjeli smo da se dogovorimo sa svojim partnerima da ovom krugu, u ovoj fazi, učešće nije potrebno“, rekao je Radulović.

On je kazao da je interesovanje za Projekat bilo veliko i da je, kako je naveo, obezbijeđeno 741 stambenih jedinica u osam opština.

„Na prvoj dodjeli, vaučere je dobilo 116 samohranih roditelja, 17 porodica koje u svom domaćinstvu imaju osobu sa invaliditetom, 13 domaćinstava koja imaju djecu sa smetnjama u razvoju, deset osoba sa invaliditetom, dva lica koja su bila djeca bez roditeljskog staranja i dva lica koja su bila žrtve nasilja u porodici“, naveo je Radulović.

On je rekao da je, u protekla dva kruga preko 800 porodica, odnosno više od 2.000 osoba, riješilo svoje stambeno pitanje, što je, kako je ocijenio, značajan broj za državu koja ima 650 hiljada stanovnika.

„Imamo stambene jedinice obezbijeđene u južnom, centaralnom i sjevernom regionu. Očekujem da će broj vaučera koji ćemo moći da podijelimo biti oko 350, 400. Zbog toga smo već otpočeli nove pregovore sa bankom, da vidimo da li možemo da otvorimo i četvrti krug i mislim da smo na dobrom putu“, kazao je Radulović.

Dobitnik vaučera, Mirko Milačić, kazao je da živio kao podstanar prethodnih pet godina i da mu je to veoma značajna prilika za rješavanje životnog pitanja.

„Nisam znao ranije za ovaj projekat, ove godine sam saznao i aplicirao i veoma sam zadovoljan. Uslovi kredita su odlični, mnogo povoljniji u odnosu na one koji se nude na tržištu“, rekao je Milačić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *