Azijska tržišta: Shanghai Composite Index potonuo najniže u četiri godine

Dodajte komentar

Azijski indeksi ponovno su pali dok je dolar ojačao jer je zapisnik s nedavne sjednice američke centralne banke pokazao da su čelnici Feda spremni za dalje postupno povećanje kamata.

MSCI Asia Pacific Index jje oslabio 0,5 posto. Kinesko tržište i dalje trpi najteže gubitke. Shanghai Composite Index potonuo je 2,2 posto te je pao na najniži nivo u četiri godine. Kineski bluechip indeks CSI300 srezan je 1,8 posto i blizu je najniži nivo u dvije godine.

Podaci o kreditiranju u Kini objavljeni juče nisu ohrabrili investitore koji zazivaju veću vladinu podršku u situaciji kad sve više pokazatelja upućuje na usporavanje kineskog rasta.

I ostatak azijskih tržišta bio je pod pritiskom. Hang Seng je oslabio 0,4 posto dok je japanski Nikkei 225 pao 0,7 posto. Japanske je investitore dodatno obeshrabrio podatak o padu japanskog izvoza po prvi puta od kraja 2016. godine i to zbog manjeg izvoza u SAD i Kinu.

Na valutnim tržištima dolarov indeks ojačao je na najviši nivo ove sedmice, a jednako tako porasli su i prinosi na američke obveznice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *