Arapski investitori zainteresovani za poslovanje u CG

Dodajte komentar

Arapski investitori su zainteresovani da posluju u našoj državi, a preduslov za to je uspostavljanje čvrstih mostova saradnje i otvaranje direktnih avio linija prema gradovima ovih zemalja, ocijenjeno je na Arapskom investicionom forumu koji su juče, u podgoričkom hotelu „Hilton“, organizovale Privredna komora Crne Gore i Ambasada Palestine.

Sastanak je upriličen kao izraz inicijative poslovnih ljudi iz arapskih zemalja koji investiraju širom svijeta.

Arapsku privrednu delegaciju činilo je četrdesetak biznismena iz Palestine, Jordana, UAE, Behreina, Kanade, Kuvajta, Katara, Turske i Iraka, koji su veoma zainteresovani da ovdje pronađu poslovne partnere i plasiraju kapital.

Govorili su ministarka ekonomije Dragica Sekulić, potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Zoran Janković, ambasador Palestine u Crnoj Gori Rabii Alhantouli, te šefovi delegacija arapskih zemalja Osama Amro, Palestina, Mohamed Ali Albqaei, Jordan, Zuhair Khusheim, Ujedinjeni Arapski Emirati i Mohamed Hudaithi, Irak.

Potpredsjednica Ljiljana Filipović je kazala da je Komora, tokom poslednjih godina, organizovala značajan broj bilateralnih skupova sa predstavnicima privreda Turske, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Alžira nakon kojih su inicirani brojni konkretni projekti saradnje.

Ona je istakla nastojanja Crne Gore da osim sa evropskim državama uspostavlja kvalitetne ekonomske veze i sa drugim visokoplatežnim tržištima koja je prepoznaju kao stabilnu i sigurnu ekonomiju za plasman kapitala.

– Današnja Crna Gora, baštineći tradicionalno prijateljske odnose bivše SFRJ sa arapskim zemljama, ima veoma otvoren i pozitivan odnos prema biznismenima koji dolaze iz ovog dijela svijeta, o čemu svjedoče i milionske investicije kompanija iz Dubaija, Egipta i Katara, i to u sektoru turizma i industriji duvana – rekla je Filipović.

Ona je govorila o pozitivnim ekonomskim trendovima od obnove nezavisnosti Crne Gore, posebno ističući važnost stranih direktnih investicija iz 110 država za rast koji je jedan od najvećih u Evropi.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić ocijenila je da je Crna Gora bezbjedna, politički stabilna i ekonomski održiva država sa potencijalom da brzo raste.

– Model se zasniva najvećim dijelom na rastu stranih direktnih investicija, a potencijal za razvoj imaju sektori turizma, energetike, poljoprivrede i industrije koji su identifikovani kao strateški prioriteti – kazala je Sekulić.

Naglasila je da su u posljednje tri godine uvedeni dodatni podsticaji za investicije u sektore visokog turizma, prehrambene industrije, te kapitalnih investicija, što podrazumijeva oslobađanje od poreza na dodatu vrijednost, carina, komunalija i taksi kako bi poslovni ambijent bio još atraktivniji za investitore.

– Kontinuirano se unapređuju i administrativni kapaciteti kako bi stranim investitorima pružili odgovarajući servis. Značajno zalaganje Vlade je izraženo kroz poboljšanje poslovne klime i progresivno povećanje direktnih investicija – navela je Sekulić.

Prema riječima državnog sekretara u Ministarstvu vanjskih poslova Zorana Jankovića, u posljednjem periodu postoji pojačano interesovanje investitora za Crnu Goru.

– Posebno cijenimo njihov doprinos u realizaciji vrijednih infrastrukturnih projekata koji dodatno afirmišu našu državu kao sigurnu i atraktivnu destinaciju za investiciona ulaganja i otvaraju vrata za eventualne nove investitore – rekao je Janković.

Naglašava veliku važnost organizovanja skupova poput ovog koji će omogućiti razmjenu iskustava između renomiranih privrednih predstavnika i upoznavanje sa mogućnostima za ulaganje.

– Ozbiljni predlozi će imati svu podršku relevantnih institucija Vlade – dodao je Janković.

Ambasador Palestine Rabii Alhantouli je kazao da je forum namijenjen da predstavi Crnu Goru i crnogorske potencijale, nadajući se da će to biti početak mnogobrojnih plodnih godina saradnje između crnogorskih i arapskih privrednika.

– Crnu Goru karakterišu stabilnost i razvoj i ta dva faktora ovu zemlju čine privlačnom za poslovne ljude iz cijelog svijeta – naveo je Alhantouli.

Prema njegovim riječima, u svijetu sa rastućim tenzijama, gdje je sve teže pronaći istinite pouzdane informacije, ovakvi događaji koji povezuju ljude iz različitih zemalja i kultura su od suštinske važnosti.

Šef delegacije Palestine Osama Amro kazao je da je za tu zemlju od presudnog značaja uspostavljanje i razvoj ekonomskih odnosa širom svijeta, te da su njihovi privrednici uspješni gdje god posluju.

– U vašoj zemlji prepoznajemo sjajan poslovni ambijent – kazao je Amro.

Mohamed Ali Albqaei iz Jordana smatra da će privrednici iz Crne Gore naći u arapskim investitorima pouzdane partnere za buduće projekte. On je kratko opisao biznis ambijent Jordana, sa naglaskom na poslovanje u slobodnoj zoni ove države i trgovinske sporazume koje ima sa drugim zemljama.

Zuhair Khusheim, Ujedinjeni Arapski Emirati, posebno je pohvalio crnogorsku gastronomsku ponudu. Bilo bi sjajno, kaže on, kada bi Crna Gora izvozila meso, voće i povrće u UAE, te je obećao da će se potruditi da dostava naše hrane tom tržištu bude što brža.

Mohameda Hudaithija iz Iraka interesovale su informacije o garancijama za investicije, odnosno legislativi koja uređuje ovu oblast. Irak je prema njegovim riječima fokusiran na sklapanje trgovinskih sporazuma sa drugim zemljama, te privlačenje investicija naročito u infrastrukturu.

Investicione potencijale Crne Gore predstavio je Dražen Vlaović iz MIPA, a projekte iz oblasti energetike i poljoprivrede predstavnici resornih ministarstava Maja Pavićević i Rahela Nišević, dok je projekte iz turizma predstavio Vuk Đukić iz NTO.

Privrednike iz arapskih država, između ostalog, interesovali su podsticaji za strane investitore poput olakšica za korišćenje goriva i električne energije, te da li mogu dobiti informacije o područjima Crne Gore gdje je kvalitetno zemljište za ulaganje u poljoprivrednu proizvodnju. Naglasili su da imaju značajne resurse za investiranje u informaciono komunikacione tehnologije i izrazili želju da se upoznaju sa potrebama ovog sektora. Interesovalo ih je kako mogu da budu uključeni u planirane projekte u crnogorskoj energetici. Smatraju da su bolje saobraćajne veze neophodan preduslov privlačenja arapskih investicija i zamolili crnogorske sagovornike da doprinesu njihovom unapređenju.

Uslijedili su bilateralni sastanci tokom kojih su privrednici razmotrili mogućnosti uspostavljanja partnerstava u potencijalnim poslovnim poduhvatima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *