EU: Besplatna karta ukoliko voz kasni duže dva sata

Dodajte komentar

Građani Evropske unije koji koriste usluge željeznica ubuduće bi mogli da imaju mnogo veća prava.

Odbor za transport i turizam Evropskog parlamenta prije nekoliko dana izglasao je direktivu koja reguliše ovu oblast i koju još treba da potvrdi Evropska komisija.

Predlog je da, ukoliko voz kasni sat vremena, putnici mogu da zahteijvaju povraćaj 50 odsto iznosa cijene karte. Od sat i po do dva 75 odsto, a za svako kašnjenje duže od dva sata moći će da računaju na povraćaj cjelokupnog iznosa karte. Ta prava moći će da ostvare čak i ako je kašnjenje uzrokovano lošim vremenskim uslovima.

“Mnogo korisnika željezničkog prevoza smatralo je da ne mogu da ostvare nikakva prava u slučaju kašnjenja voza, loših veza ili otkazivanja putovanja. Tome doprinosi i činjenica da većina država članica ima mehanizme kojima svoje željeznice izuzima iz obaveza o pravima potrošača”, izjavila je za Politiku Biljana Borzan, hrvatska europarlamentarka i članica Odbora za zaštitu potrošača koja je takođe učestvovala u izradi ove direktive.

Ona smatra da će predlog koji je nedavno usvojen bolje zaštiti putnike u željezničkom saobraćaju.

“Bolje se regulišu prava putnika koji imaju više karata za jedno putovanje, jer često u slučaju kašnjenja prvog voza, kasnite i na sljedeći. Potencira se, takođe, i pravo na informisanost. Putnik pri kupovini karte mora da bude obaviješten o najboljim opcijama i svojim pravima”, kaže Borzan.

(Politika.rs)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *