Sindikati sjutra odlučuju o predlozima Vlade

Dodajte komentar
Zarubica i Keković

Organi Saveza sindikata i Uniije slobodnih sindikata sješće sjutra za zajednički sto i razmotriti predloge Ministarstva rada i socijalnog staranja o nacrtu Zakona o PIO. Time su demantovani navodi da su predlozi već usvojeni, a predsjednik SSCG Duško Zarbica napominje da nije riječ o uspjehu ili neuspjehu, već o socijalnom dijalogu u kom učestvuje više strana.

Predloge Ministarstva rada i socijalnog staranja o nacrtu Zakona o penzionom i invalidskom osiguranju (PIO), razmotriće organi Saveza sindikata Crne Gore (SSCG) na Glavnom odboru zakazanom za sjutra, kazao je Dnevnim novinama generalni sekretar ove sinidkalne organizacije Duško Zarubica.

Takođe, kako je istakao, istoga dana će o navedenim predlozima raspravljati i na zajedničkoj sjednici sa predstavnicima Unije slobodnih sindikata (USSCG).

Time je Zarubica demantovao sumnje predstavnika Sindikata uprave i pravosuđa da su predlozi ministra rada Kemala Purišića već usvojeni, bez prethodne rasprave.

“Nikakva odluka nije donešena nego je zakazana sjednica i na njoj će se organi upoznati sa dobijenim predlozima i moći će da ih prokomentarišu, da iznesu stavove i da se donese zaključak i odluka”, istakao je Zarubica.

Podsjećamo, nakon višednevnih pregovora, predstavnici SSCG i USSCG i ministarstva, došli su do kompromisnog rješenja. Naime, predlog je da se uz uslov za starosnu penziju od 40 godina staža osiguranja, kumulativno propiše 61 godina života, a ne 65 godina kako je ministarstvo prvobitno predložilo. Između ostalog, predloženo je i da se starosna granica za starosnu penziju zaustavi na 66 godina života za muškarce i 64 za žene.

Ministarstvo je prihvatilo da se u budžetu za 2019. godinu obezbijede sredstva za povećanje nominalnog iznosa najniže penzije, sa 140 na 155 eura. Komentarišući postignute rezultate pregovora, predsjednik USSCG Srđa Keković je kazao da je ovo najbolja platforma koju su mogli da izdejstvuju.

Međutim, u Sindikatu uprave i pravosuđa, koji broji oko 10.000 članova, nijesu zadovoljni postignutim rezultatom, te smatraju epilog razgovora sa ministrom neuspješnim, s obzirom da su svi predloži Sindikata “osakaćeni”.

“Imali smo odluku da četiri osnovna zahtjeva budu uslovna i da ne odstupamo od njih po cijenu štrajka. Ako se jedan ne ispoštuje, da idemo u štrajk. Sad imamo situaciju da su sva četiri osakaćena, a to se predstavlja kao uspjeh u pregovorima”, rekao je predsjednik ove sindikalne organizacije Nenad Rakočević za Dan.

Takođe, on je ukazao da je ministar Purišić u TV emisiji “Okvir” na RTCG tri puta rekao da su se dogovorili sa timovima sindikata, a kako je istakao, predstavnici sindikata nijesu imali mandat da se dogovore, već da pregovaraju.

S druge strane, Zarubica za DN napominje da Savez sindikata čini 23 granska sindikata, koji će na sjutrašnjoj sjednici odbora odlučivati o predlozima ministarstva. On objašnjava da se u Savezu stavovi donose većinom, a da li će odluka biti donijeta jednoglasno ili ne, vidjeće na odboru.

“Ta sjednica je zakazana jer ljudi koji su bili predstavnici Saveza i Unije, imali su mandat da razgovaraju, da vidimo šta je to što nam je sad ponuđeno, da li je to prihvatljivo ili nije. Shodno Statutu, svaki organ ima ovlašćenja za šta donosi odluku i zato su zakazane zajedničke sjednice dva najveća organa saveza i Unije slobodnih sindikata i onda ćemo vidjeti da li će se to usvojiti ili ne”, predočio je Zarubica.

Komentarišući stav Rakočevića da se rezultat razgovora sa ministarstvom može smatrati neuspjehom, Zarubica ističe da je riječ o socijalnom dijalogu, te da ne može samo jedna strana da odlučuje.

Dnevne novine

Foto: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *