Evropske berze rastu drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica su porasle, drugi dan zaredom, jer je ulagače ohrabrio snažan skok indeksa na Wall Streetu dan ranije.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,5 posto, nakon što je juče skočio 1,6 posto, odmaknuvši se od najnižih razina u 22 mjeseca.

Londonski FTSE indeks ojačao je jutros 0,15 posto, na 7.069 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,45 posto, na 11.829 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.199 bodova.

Ulagače na svjetskim berzama ohrabrio je jučerašnji skok svih najvažnijih indeksa na Wall Streetu za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni dobitak u posljednjih sedam mjeseci.

Oporavak najveće svjetske berze od oštrog pada prošle nedjelje zahvaljuje se boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima niza kompanija i banaka, među ostalim Goldman Sachsa, Netflixa i UnitedHealtha.

Na početku sezone objava izvještaja analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su kompanije iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju ostvarile rast dobiti od 21,8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, što bi bio snažan, ali ipak sporiji rast u odnosu na prethodna dva kvartala.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,7 posto, ojačavši drugi dan zaredom.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks skočio 1,3 posto, na 22.841 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *