Veći prinosi na američke državne obveznice pogurali kurs dolara

Dodajte komentar

Kurs dolara u utorak je blago ojačao prema korpi valuta na međunarodnim tržištima, prateći tako rast prinosa na američkim državnim obveznicama.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest vodećih svjetskih valuta, jutros je u takvoj atmosferi ojačao blagih 0,1 posto, na 95,13 bodova. U posljednjih osam trgovinskih dana oslabio je 1,2 posto, skliznuvši na najniže nivoe u tri nedjelje.

Kurs eura ostao je pritom više-manje nepromijenjen u odnosu na dolar u poređenju s prethodnim zatvaranjem te se njime trgovalo po 1,1573 dolara.

Dolarom se jutros trgovalo po 111,97 jena, što znači da je jen oslabio 0,19 posto u odnosu na zatvaranje dan ranije. U ponedjeljak je nakratko dostigao najviše nivoe u mjesec dana prema dolaru, koji je tako stajao 111,61 jena.

Na sličnom postotnom gubitku prema dolaru bio je jutros i švajcarski franak, takođe valuta-utočište u nestabilnim vremenima, nakon što je franku cijena poskočila za 0,45 posto u prekonoćnom trgovanju.

Uslijed najnovijeg zastoja u pregovorima o brexitu pred ovotjedni ključni samit, kurs funte zadržao se nedaleko najnižih nivoa u posljednjih nedjelju dana prema dolaru.

Dok je dolar teško posljednjih dana održavao dobitke prema euru i britanskoj funti, jačao je prema valutama ekonomijama u nastajanju, uključujući i prema kineskom juanu, koji je tako skliznuo na najniže nivoe prema dolaru u posljednja dva mjeseca.

“Prognoze za dolar ostaju snažne u pogledu njegovog kretanja u odnosu na valute tržišta u nastajanju zahvaljujući očekivanju daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u i američko-kineskom trgovinskom sukobu”, smatra Piotr Matys, valutni analitičar u Rabobanku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *