Trampova vlada zabilježila najveći budžetski deficit u posljednjih šest godina

Dodajte komentar

Američka vlada završila je fiskalnu 2018. godinu s budžetskim deficitom od 779 milijardi dolara, najvećim u posljednjih šest godina, što je posljedica pada prihoda zbog smanjenja poreza, ali i rasta rashoda uslijed sve većeg javnog duga.

Prema u ponedjeljak objavljenim podacima Ministarstva finansija, nova državna potrošnja takođe je povećala savezni deficit u 12 mjeseci do septembra. Tako je prvi puni godišnji deficit predsjednika SAD-a Donalda Trampa rezultirao najvećim deficitom od 2012. godine.

Ekonomisti uglavnom smatraju da će smanjenje poreza kompanijama i građanima, koje je krajem prošle godine sproveo američki Kongres vođen republikancima, te povećanje vladine potrošnje, dogovoreno početkom veljače, izazvati veliki rast nacionalnog deficita.

Međutim, Tramp i republikanci tvrde da će poresko rasterećenje podstaći ekonomski rast i zapošljavanje.

„Snažan rast američke ekonomije dovešće do povećanih prihoda, što je važan korak prema dugoročnoj fiskalnoj održivosti“, kazao je Mick Mulvaney, direktor Ureda za upravljanje i budžet.

Organizacija Dvostranački centar za politiku (BPC) poručila je kreatorima politike da izvještaj predstavlja „poziv na buđenje“ kako bi se situacija preokrenula.

„Činjenica da naša vlada zatvara godinu s gotovo hiljadu milijardi dolara deficita usred ekonomske ekspanzije trebala bi biti ozbiljan problem za birače i kandidate“, izjavio je potpredsjednik BPC-a William Hoagland.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *