Slovencima nedostaje radnika, zapošljavaju i penzionere

Dodajte komentar
Ljubljana

Slovenačka vlada razmišlja o podsticajima kako motivisati veći broj nezaposlenih i penzionera da se uključe u domaće tržište rada, među ostalim i zbog kritika da nekima više odgovara da primaju socijalnu pomoć ili naknadu za nezaposlene umjesto da rade.

”Šokira me kad čujem nekoga da se u Sloveniji ne isplati raditi i žao mi je da ranija vlada nije uspjela da napravi radno zakonodavstvo fleksibilnijim”, kazao je u razgovoru za novinsku agenciju STA ministar za privredu Zdravko Počivalšek, dodavši da je nedostatak radne snage u Sloveniji, koja mora uvoziti radnu snagu zbog ekonomskog rasta posljednjih godina, jedan od glavnih faktora zbog kojih bi planirani rast BDP-a sljedećih godina mogao biti manji od mogućeg.

Ove je godine na slovenačkom zavodu za zapošljavanje registrovano 74 hiljada soba, no Počivalšek je kazao da bi njih barem 20.000 bilo moguće zaposliti, uz potrebne promjene u politici socijalnih pomoći i nadoknada za nezaposlene.

Visina osnovnih minimalnih životnih troškova ove godine u Sloveniji je procijenjena na 441 eura pa je iznos koji u obliku pomoći oni koji na nju imaju pravo povećan na 331 euro. S druge strane, minimalna zakonom zajamčena plata za puno radno vrijeme, a dobiva ih više desetaka hiljada zaposlenih, iznosi 638 eura.

Zapošljavanje penzionera

Taj je raspon po ocjenama nekih poslodavaca premali pa se nekima više isplati registrovati kao socijalni slučaj umjesto da prihvate posao i traže mjere stimulacije za dobijanje potrebnog kadra s berze, uprkos velikom broju zaposlenih stranaca koji su posljednjih godina popunjavali rupe na domaćem tržištu rada.

Drugi izvor za dodatno aktiviranje kadrova za tržište rada prema ocjeni Počivalšeka leži u zapošljavanju starijih osoba koje su već u penziji, a još su sposobne za rad ili imaju potrebna znanja za preduzeća u kojima su već radili.

Preduzeća koja radnike tretiraju samo kao sredstvo nemaju perspektivu uspješnog poslovanja, a budu li htjela biti uspješna moraće s radnicima uspostaviti odnose koji se ne temelje samo na plati, ako budu htjeli u poslovanju ostvariti višu dodatnu vrijednost, kazao je ministar u razgovoru za STA.

Najavio je da će Slovenija ubuduće, osim stranih radnika s područja bivše Jugoslavije, više zapošljavati i one iz drugih područja pa je vlada u tom smislu sklopila i prve sporazume o zapošljavanju s Gruzijom i Ukrajinom.

Prema podacima statističkog ureda, u Sloveniji već radi skoro 70.000 stranaca. Među njima je oko 40 odsto onih iz BiH, a dosta ih je i iz Srbije, Kosova, Makedonije i Hrvatske.

Biznis.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *