Preminuo suosnivač Microsofta Pol Alen

Dodajte komentar
Alen i Gejts

Suosnivač “Majkrosofta” Pol Alen (65) preminuo je usled komplikacija bolesti, navedeno je u saopštenju koje je u ime njegove porodice objavila kompanija “Vulkan”.

Alen je umro u Sijetlu poslijepodnevnim časovima u ponedjeljak, prema lokalnom vremenu, a bolovao je od Hodžkinsove bolesti.

Njegova sestra Džodi poručila je da je bio “izvanredna osoba u svakom pogledu”.

“Iako većina zna da je biotehnolog i filantrop, za nas je bio veoma voljeni brat i ujak, spektakularan prijatelj. Polova porodica i prijatelji su blagosloveni što su mogli da iskuse njegov um, toplinu i velikodušnost, kao i sposobnost da zaista brine. Uprkos svim zahtjevima i njegovom rasporedu, uvijek je nalazio vremena za porodicu i prijatelje. U ovom peridu tuge za nas, ali i mnoge druge, duboko smo zahvalni za njegu i brigu koje je svakodnevno iskazivao”, navela je u saopštenju.

Preko kompanije “Vulkan”, Alen je pomagao istraživanja u domenu vještačke inteligencije i novih tehnologija, a takođe su ostvarena ulaganja i u institucije kulture Sijetla, kao i revitalizacije djelova tog grada.

Predsjedavajući te kompanije, Bil Hilf je rekao: “Svi mi koji smo imali čast da sarađujemo sa Polom, danas osjećamo neizreciv gubitak. Posjedovao je izuzetan intelekt i strast za rješavanjem nekih od najtežih svjetskih problema uz ubjeđenje da kreativno razmišljanje i novi pristupi mogu da naprave dubok i dugotrajan uticaj”.

Ranije ovog mjeseca, Alen je otkrio da je započeo tretman protiv Hodžkinsove bolesti, istog vida kancera sa kojim se izborio prije devet godina. Kada mu je dijagnoza prvi put postavljena, on je napustio “Majkrosoft”, piše CNBS.

Alen je bio među najbogatijim osobama svijeta, pa ga je relativno skoro “Forbs” postavio na 44. mjesto najimućnijih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *