Naslovne strane dnevnih novina za 16. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Kneževiću oduzeta upravljačka prava u Meljine kompleksu

Vijeće Apelacionog suda ukinulo je stečaj u kompaniji Meljine kompleks, biznismena Duška Kneževića, i vratilo predmet na ponovno odlučivanje Privrednom sudu, koji je juče oduzeo upravljačka prava vlasniku zbog opasnosti od otuđenja imovine i uništavanja dokumentacije, saznaju Dnevne novine.

GORIVO SKUPLJE TRI DO PET CENTI

Cijene goriva koje od jutros važe na pumpama u Crnoj Gori veće su tri do pet centi, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije. Tako je litar eurosupera 95 poskupio tri centa i u narednih 15 dana će koštati 1,41 eura. Za isti iznos korisnici eurosupera 98 moći će da kupe litar ovog naftnog derivata, jer je njegova cijena ostala nepromijenjena. Pet centi je porasla cijena eurodizela, koji od ponoći košta 1,35 eura.

Prijave do 26. oktobra

Ministarstvo ekonomije pozvalo je zainteresovane da se do 26. oktobra prijave za učešće na biznis sajmu Korea Grand Sourcing Fair, koji će početkom decembra biti održan u Koreji. Oni su pozvali sve zainteresovane da do 26. oktobra popune aplikacionu formu, ukoliko žele da učestvuju na sajmu i poslovnim susretima.

Dan

Fond će se prije ugasiti nego postati održiv

Država je u poslednjih pet godina pomogla Fond penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) sa preko pola milijarde eura ili u prosjeku preko 100 miliona eura godišnje, kako bi se redovno isplaćivale penzije. Deficiti Fonda PIO, na čijem čelu je Dušan Perović, iz godine u godinu se smanjivao, pa je sa 160 miliona, koliko je iznosio 2012. godine, smanjen na 102 miliona u 2017. godini, što je malo preko čet vrtine potreba Fonda.

Traže saslušanje Radunovića

Socijaldemokratska partija (SDP) će podnijeti skupštinskom Odboru za ekonomiju inicijativu za kontrolno saslušanje ministra finansija Darka Radunovića, povodom primjene Zakona o reprogramu poreskog duga. SDP će, kako se navodi u inicijativi, istim povodom tražiti i kontrolno saslušanje direktora Poreske uprave (PU) Miomira M. Mugoše.

Odbiti ponudu Vlade i stupiti u štrajk

Predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević nije zadovoljan ishodom pregovora čelnika Saveza sindikata (SSCG) i Unije slobodnih sindikta (USSCG) sa ministrom rada Kemalom Purišićem u vezi sa nacrtom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO). On je kazao da je pretpostavljao da će pregovarački timovi polovičan uspjeh ili neuspjeh predstaviti kao uspjeh, te da ponudu Purišića treba odbiti i, kao što je ranije najavljeno, stupiti u generalni štrajk.

Pobjeda

Četiri opštine i preduzeća nagomilali 11 miliona novog duga

Četiri opštine i lokalna preduzeća nagomilali su 11 miliona eura novih poreskih dugova, saopštili su Pobjedi iz Poreske uprave, ali ih nijesu imenovali. Upozorili su, međutim, da će intenzivirati blokade računa i krenuti u pokretanje stečajnih postupaka protiv opštinskih preduzeća ukoliko ne izmire obaveze

Prodate akcije Hipotekarne za 200.000 eura

Na Montenegroberzi je juče prodato 300 akcija Hipotekarne banke za 200.000 eura. Cijena po akciji je 670 eura. Hipotekarna banka ima 31.305 akcija.

Nadaju se završetku prioritetne dionice do kraja naredne godine

Gradnja prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa neće biti završena u roku, a po optimističnom scenariju trebalo bi da bude završena do kraja naredne godine, saopšteno je nezvanično Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja. Po ugovoru, ova dionica je trebalo da bude završena u maju neredne godine. Gradnja prioritetne dionice dugačke 41 kilometar počela je 11. maja 2015. godine, od kada kreće rok od četiri godine za završetak radova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *