Mentalno zdravlje ekonomiju će koštati 16 biliona dolara

Dodajte komentar

Poremećaji mentalnog zdravlja u porastu su u svim zemljama svijeta, a globalnu bi ekonomiju između 2010. i 2030. mogli koštati oko 16 biliona dolara ako se na globalnom nivou ne preduzmu odgovarajući koraci, podaci su objavljeni u izvještaju povjerenstva časopisa “Lancet” čiji su urednici pokrenuli istraživanje.

Izvještaj potpisuje 28 specijalista s područja psihijatrije, neuropsihijatrije i javnoga zdravstva, ali i pacijenti. U njemu stoji da bi sve veća kriza, koja se odnosi na porast mentalnih poremećaja u svijetu, mogla nanijeti trajnu štetu ljudima globalno, zajednicama, ali i svjetskim ekonomijama.

I dok će se neki troškovi odnositi na direktne troškove liječenja i lijekove te na razne terapije, većinom će se raditi o indirektnom trošku – gubitku produktivnosti pojedinca, troškovima za socijalnu pomoć te obrazovanje, ističe glavni autor izvještaja Vikram Patel. U izvještaju se ne navodi precizno na šta bi se moglo potrošiti potencijalnih 16 biliona troškova do 2030. godine.

U posljednjih 25 godina broj mentalnih poremećaja i bolesti je “dramatično porastao”, djelimično zbog produženja starosne dobi populacije na globalnom nivou i većeg preživljavanja djece zbog bolje zdravstvene zaštite, no upozorava se da “ni jedna zemlja na svijetu ne ulaže dovoljno u istraživanje ovoga velikog problema današnjice.”

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *