Ako se Saudijcima uvedu sankcije, cijena nafte ide preko 400 dolara

Dodajte komentar

Najnovija napetost u odnosima između SAD-a i Saudijske Arabije mogla bi dodatno uzdrmati globalnu ekonomiju, prije svega povećanjem cijene nafte koja bi mogla premašiti i 400 dolara za barel. Na prijetnje američkog predsjednika Donalda Trumpa da Rijad čeka “ozbiljna kazna” ako se ispostavi da je novinar Khashoggi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti i državljanin SAD-a, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, Saudijska Arabija je odgovorila da će uzvratiti još jačim mjerama.

Turki Aldhakhil, glavni menadžer saudijskog televizijskog kanala Al Arabiya kazao je za Guardian da bi Rijad, ukoliko bude suočen sa sankcijama, mogao uvesti do 30 mjera protiv SAD-a, uključujući veliko smanjenje proizvodnje nafte. To bi moglo podići cijene nafte sa sadašnjih oko 80 dolara za barel, kazao je, na više od 400 dolara. Rekordna cijena nafte dosad je iznosila 147 dolara, koliko je dostigla u vrijeme globalne finansijske krize 2008. godine. U slučaju tako snažnog povećanja cijene nafte, to bi na globalnom nivou imalo duboke posljedice, navodi Guardian, ne samo zbog poskupljenja goriva vozačima, već i zbog toga što bi rasle cijene svih ostalih proizvoda koji su povezani s transportom.

Pored toga, Saudijska Arabija je drugi najveći uvoznik oružja na svijetu, nakon Indije, a 61 posto uvoza dolazi iz SAD-a. Taj trend bi se trebao i nastaviti nakon što je u Rijadu prošle godine Donald Trump potpisao ugovore za vojnu industriju vrijedne 110 milijardi dolara. Najveću korist od toga imaju američki proizvođači kao što su Lockheed Martin, Boeing, General Electric i ExxonMobil, kompanije koji ujedno osiguravaju i veliki broj radnih mjesta. Sada bi se Rijad jednostavno mogao okrenuti drugim izvoznicima oružja, poput Rusije i Kine.

Američke prijetnje sankcijama već su u nedjelju uzrokovale snažan pad cijena dionica u Saudijskoj Arabiji i berzanski indeks je u jednom trenutku bio u minusu od sedam posto. To se smatra prvim znakom teškoća u koje bi moglo zapasti najveći svjetski izvoznik nafte. Ulagači su već počeli okretati leđa toj kraljevini koja planira da diverzifikuje ekonomiju, pri čemu je ključan upravo strani kapital. Ranije su medijske i neke tehnološke kompanije otkazale učestvovanje na investitorskoj konferenciji u Rijadu, koja bi se trebala održati iduće nedjelje. Međutim, kako ima “uticajnu i vitalnu ulogu u svjetskoj ekonomiji”, to bi moglo skupo koštati i druge zemlje.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *