Srbija sprema formulu sa motorom iz “Juga”

Dodajte komentar

Izrada bolida, po svim standardima FIA, u završnoj je fazi i Srbija bi do proljeća 2019. mogla da se podiči formulom koja će svojim performansama, ali i niskim troškovima proizvodnje i održavanja, omogućiti prije svega srpskim automobilistima da usavrše svoja znanja i vještine, pišu Večernje novosti.

Formula “morava” je koncept koji je razvijen u saradnji sa legendarnim inženjerom Formule 1 Enriqueom Scalabronijem. Kako otkriva za list Zoran Stefanović, vlasnik Stefan GP tima, ovaj bolid će pokretati modifikovani motor koji je svojevremeno pravljen u fabrici DMB u beogradskoj Rakovici.

“Reč je o motoru koji je nekada ugrađivan u “jugo” i “zastavu 101”. Maksimalna snaga motora je 100 KS i uz ubrzanje od 4 do 4,5 sekundi do 100 kilometara, u zavisnosti od prenosa, dostizaće maksimalnu brzinu od 225 kilometara na čas. Bolid ima sve bezbjedonosne elemente FIA standarda 2018”, otkriva Stefanović.

Gume će, kako ističe Stefanović, takođe raditi jedan domađi proizvođač. Posle testiranja vozila u tri do četiri trke, u planu je organizacija domaćeg i regionalnog šampionata.

“Ono što je bila moja osnovna ideja i zahtjev jeste da se sve što može pravi u Srbiji. Pravićemo, dakle, sve osim kočnica, rezervoara za gorivo i točkova u našoj zemlji, u našim radionicama”, kaže Stefanović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *