Nekada najveći trgovački lanac na svijetu proglasio bankrot

Dodajte komentar

Američki Sears, nekada najveći trgovački lanac na svijetu, proglasio je bankrot po takozvanom “Chapter 11” pravilu. Time je i zvanično dostignut vrhunac dugogodišnje agonije kompanije koja je dominirala američkom trgovinom tokom većine 20. vijeka.

U podnesku sudu kojim je proglašen bankrot kompanija je vrijednost svoje imovine procijenila na 6,9 dolara, dok su nagomilani dugovi procijenjeni na 11,3 milijardi dolara, piše Reuters. Vrijednost dionice kompanije nakon zaključenja bezri u petak bila je tek 37 centi.

Uprava Searsa je do zadnjeg trenutka tražila alternativu proglašenju bankrota, ali kako su isticali rokovi za naplatu nekih dugova, a nove izvore finansiranja nije bilo moguće osigurati, najgori scenario na kraju se nije mogao izbjeći. Nije im pomagao čak ni veliki pokušaj restrukturiranja poslovanja, u sklopu kojeg su samo ove godine zatvorili 166 butika i najavili zatvaranje još 78. Koliko je pad poslovanja bio drastičan, najbolje pokazuje podatak da je ove godine Sears imao butike na 860 lokacija, dok je prije četiri godine ta brojka bila duplo veća (1700). Prihodi su ima pak 2016. godine iznosili tek 13,8 milijardi dolara, dok su prije 25 godina bili gotovo pet puta veći (59 milijardi dolara).

Sears je osnovan davne 1886., a njihov uspon počeo je s objavom legendarnih kataloga preko kojih su kupci početkom 20. vijeka naručivali cijeli niz artikala. Ti se katalozi s vremenom narasli na više od 500 stranica, a smatraju se svojevrsnim “potrošačkim biblijama” koje su odgojile novu generaciju potrošača.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *