Naslovne strane dnevnih novina za 15. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

NEKONTROLISANO NAVODNJAVANJE UGROŽAVA CIJEVNU

Ako uključimo sve faktore pritiska, od navodnjavanja poljoprivrednih površina do malih hidroelektrana, a uz moguće klimatske promjene i smanjenje količine voda koje putem kiša prihranjuju ovaj dio podzemlja, možda ćemo imati problem i buduće generacije suočimo sa nestašicom vode. Tuško polje najbogatiji rezervoar podzemnih voda u ovom regionu može biti ugrožen.

Devet pritužbi, bez novčanih kazni

Devet pritužbi na osnovu kojih nije izrečena nijedna novčana kazna evidentirano je tokom prethodne sedmice u okviru kampanje Budi odgovoran. “Inspektori su prilikom kontrole Auto-moto društva “Bećo Lazović” utvrdili da se na navedenoj adresi nalazi napušteni objekat u kojem se ne obavlja djelatnost. Zbog toga će prijavu da poslodavac ne uplaćuje poreze i doprinose proslijediti Poreskoj upravi”, navodi se u izvještaju za pomenuti period.

Marković u radnoj posjeti Žabljaku

Premijer Duško Marković boraviće danas u radnoj posjeti Žabljaku, najavljeno je iz Vlade Crne Gore. On će tom prilikom prvo svečano otvoriti put Kuće Stijepovića – Savin kuk. Zatim će na Žabljaku, sa ministrom sporta Nikolom Janovićem, otvoriti višenamjenski teren za male sportove, vrijedan gotovo 90.000 eura. Prisustvovaće i prvoj vožnji električnog minibusa, za čiju je nabavku bilo potrebno više od 50.000 eura, a novac je najvećim dijelom donirala NLB banka.

Dan

Stambeni kredit duplo skuplji nego u EU

Građanima Crne Gore je mnogo teže doći do krova nad glavom, nego građanima Evropske unije (EU), iz razloga što su kamatne stope na stambene kredite duplo veće, dok su prosječna primanja čak triput manja. Prosječna plata u EU je 1,520 eura, a u Crnoj Gori oko 500 eura. Takođe, kod nas su kamatne stope na stambene kredite između četiri i šest odsto, dok je u EU prosjek 1,9 procenata. Jedino što je skuplje u EU u odnosu na Crnu Goru je kvadrat stana. Kod nas kvadrat stana košta između 1.000 i 1.200 eura, dok u EU nema države čiji je prosjek cijene kvadragga ispod toga.

Radnici na minimalcu primaće socijalne penzije

Različiti su podaci o broju radnika u Crnoj Gori koji su osigurani na minimalnu zaradu. Prema podacima Poreske uprave (PU), riječ je o šest hiljada zaposlenih, dok u sindikagima tvrde da ih je 18.000 hiljada. Sindikalci tvrde da je zbog zloupotrebe instituta minimalne zarade u minusu državni budžet, dok će radnici koji su osigrani na minimalac primati socijalne penzije, prenosi TVCG.

Milijardu eura od ekonomskog državljanstva

Program ekonomskog državljanstva obuhvatiće dvije hiljade investitora i u naredne tri godine donijeće Crnoj Gori všpe od milijardu eura, kazao je predsjednik “Arton kapitala Armand Arton. Arton, koji već 15 godina izrađuje program ekonomskog državljanstva, ocijenio je da Crna Gora može da postane Davos na Balkanu i objasnio da što je manja zemlja, uticaj programa ekonomskog državljanstva na ekonomiju je pozitivniji.

Pobjeda

Uređivanje pitanja od katastra do imovine državnih firmi

Organizacionom odboru za stvaranje uslova za početak rada novoosnovane opštine Tuzi predstoji složen proces tokom kojeg je potrebno utvrditi način uređenja odnosa sa opštinom Podgorica, odnosno podjelu imovine, teritorijalno razgraničenje i druge elemente od značaja za samostalno funkcionisanje 24 opštine na mapi Crne Gore.

Spremnost je najbolji odgovor na krizu

Upozorenja poznatih analitičara, kakavje Nouriel Roubini, da se svijet nalazi na ivici nove ekonomske krize treba uzeti sasvim ozbiljno, bez obzira da li su ti znaci sada vidljivi ili ne. Koliko godje moguće, treba napraviti strategiju da se taj ,,udarac na malu ekonomiju, kakvaje crnogorska, kojaje bez ikakvog globalnog uticaja u ovom dijelu, amortizuje kroz rast ekonomije, povećanu finansijsku stabilnost, veću proizvodnju hrane i energije…

Zang impresioniran napretkom u razvoju bankarskog sektora

U nastavku godišnjeg zasijedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija Crne Gore sa guvernerom Centralne banke Radojem Žugićem i ministrom finansija Darkom Radunovićem sastala se sa zamjenikom direktora MMF-a Tao Zangom. – Oni su ga upoznali sa povoljnim makroekonomskim trendovima u crnogorskoj ekonomiji, koji se ogledaju u impresivnim stopama rasta i kredibilnim rezultatima fiskalne konsolidacij e, uz kontinuiranosnaženj e finansij skog sistema. Guverner Zugić je upoznao sagovornika sa najnovijim trendovima u razvoju bankarskog sistema navodi se u saopštenju Ministarstva finansija i CBCG-e.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *