Jen na najvećem nivou u mjesec dana prema dolaru

Dodajte komentar

Kurs jena u ponedjeljak je ojačao na međunarodnim tržištima na najviši nivo u mjesec dana prema dolaru, jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog jačanja geopolitičkih napetosti i zabrinutosti za globalnu ekonomiju.

Kurs jena pritom je ojačao prema dolaru čak 0,5 posto, pa se dolarom trgovalo jutros po 111,69 jena.

U takvoj atmosferi na dobitku je bio i švajcarski franak, takođe valuta-utočište u koju ulagači usmjeravaju kapital u neizvjesnim vremenima na ekonomskom i političkom planu. Franak je tako ojačao prema euru i dolaru, premda mu dobitci nisu bili izrazitiji.

Cijena eura prema dolaru ojačala je na 1,1571 dolara, dok je dolar prema korpi drugih najznačajnijih svjetskih valuta ostao više-manje nepromijenjen u poređenju sa zatvaranjem u petak.

Britanska funta oslabila je blagih 0,2 posto prema dolaru, na 1,3121 dolara. Funta je oslabila i 0,4 posto prema euru, kojim se tako trgovalo po 88,190 penija.

Australski dolar, nerijetko smatran pokazateljem globalnog raspoloženja investitora po pitanju rizika, ojačao je oko 0,2 posto prema američkom, pokazujući da su ulagači daleko od panike, uprkos uglavnom većoj nesklonosti rizičnim investicijama kakva prevladava na početku ove nedjelje.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *