Stranci hoće da ulože 150 miliona u bioelektrane

Dodajte komentar

Brojni strani investitori zainteresovani su da ulože u bioelektrane u Crnoj Gori koje bi proizvodile 100 megavata. Investicije se procjenjuju na 150 miliona eura, ali bi to zahtijevalo dodatne i ozbiljne analize, navedeno je u revidiranoj strategiji razvoja šuma i šumarstva do 2023. koju je Vlada juče usvojila.

Revizija je rađena zbog usaglašavanja važeće strategije sa konceptom reorganizacije koncesionog sistema korišćenja šuma za naredni period. Ključni cilj je unapređenje postojećeg stanja svih šuma, podrška osnivanju novih firmi unapređenje poslovnog ambijenta, razvoj konkurencije…

Potencijal

Za realizaciju ove strategije potrebno je, kako se navodi u dokumentu, 12,2 miliona eura. Revizija strategije je rađena zato što je od predviđenih 75 aktivnosti realizovano 25 ili svega 33 odsto. Ocijenjeno je takođe da su strategija i akcioni plan planirani preambiciozno, imajući u vidu ograničeni pristup novcu i nedostatak kadrovskih kapaciteta…

U dokumentu se navodi da značajne potencijale za elektrane na biomasu imaju Pljevlja, Kolašin (urađeni idejni projekti), Plav i Berane.

– Projekti bi se mogli realizovati u kratkom roku na principu privatno-javnog partnerstva. Vrijednost investicija u ove opštine bi bila do 25 miliona eura – ocijenjeno je u dokumentu.

U naredne četiri godine, kako se navodi, mogu se podići četiri pogona za proizvodnju peleta, što bi omogućilo manju zavisnost od uvoza i dodatni izvoz 100.000 tona peleta vrijedan 20 miliona eura. Ministarstvo ekonomije dodatno treba podstaći davanje beskamatnih kredita za nabaku topliskih sistema na biomasu.

Podsjećaju da je u razvijenim zemljama energija na bazi drveta (za grijanje i proizvodnju struje) počela naglo da se koristi u posljednjoj deceniji kao ekološki prihvatljiv izvor energije.

Razvojni koncept drvne industrije treba imati u vidu da je uvoz proizvoda drveta, hartije, štampe i namještaja u prošloj godini bio 140 miliona – uvoz namještaja vrijedan je 70 miliona eura, kancelarijskog namještaja 31,5, funkcionalnog i medicinskog 17 miliona, drveta je ukupno izvezeno 30,7 miliona, a uvezeno 29,4 miliona. Najviše je izvezeno rezane građe – preko 22,6 miliona i peleta 4,95 miliona

– Godišnje u zadnjih pet godina u prosjeku uvozimo od 8 do 11,3 miliona eura drvnih ploča od iverice, šperploče. Izvoz tih proizvoda u 2017. iznosio je svega 190 hiljada eura. U 2015. iz Crne Gore je izvezeno 11 miliona eura oblog drveta. I dalje u Crnu Goru uvozimo drvene okvire, sanduke, kace, burad, vrata i prozore u vrijednosti 10 miliona eura. Za sve to imamo prerađivačke kapacitete ali su potrebna dodatna ulaganja – veoma skromne investicije od nekoliko desetina hiljada eura u opremu i kadrove – ocijenjeno je u dokumentu.

Crna Gora uvozi prosječno preko dva miliona eura drvenog posuđa što, kako je ocijenjeno, može proizvesti najjednostavnija zanatska radionica. Investicije u opremu bi bile oko 50 hiljada eura.

(Opširnije u Pobjedi)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *