Kontrola letjenja dobila Montenegro Airlines na sudu za 10 miliona

Dodajte komentar

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) ima četiri dobijene prvostepene presude protiv Montenegro erlajnsa u ukupnom iznosu od deset miliona eura na koje je crnogorski avioprevoznik izjavio žalbu, navedeno je u izvještaju revizora na finansijski izvještaj SMATSA za prošlu godinu.

Na dvije ranije dobijene presude SMATSA je prošle godine prinudno sa računa crnogorskog nacionalnog prevoznika prinudno naplatila 2,5 miliona eura. Vlasnici SMATSA su država Srbija sa 92 odsto i država Crna Gora sa osam odsto.

Montenegro erlajns je godinama jedan od najvećih gubitaša, ukupni dugovi su 89 miliona eura i za 40 miliona su veći od imovine kompanije. Ukupan dug za poreze i doprinose je 19 miliona eura, a za naknade Aerodromima Crne Gore duguje oko 20 miliona eura.

Ministar saobraćaja Osman Nurković nedavno je najavio da će se uskoro razriješiti sudbina nacionalnog avioprevoznika, kao i da je jedna ozbiljna kompanija zainteresovana za njegovo preuzimanje. On je naveo da bi u tom slučaju država preuzela dugove kompanije. Prema informacijama “Vijesti” za Montenegro erlajns zainteresovan je fond “4K” povezan sa njemačkom Lufthanzom, koji je nedavno preuzeo i slovenačku Adriu. Sudbina Montenegro erlajnsa mora biti razriješena najkasnije do maja naredne godine, kada se očekuje da će novi koncesionar preuzeti Aerodrome Crne Gore.

Iako je Crna Gora suvlasnik Kontrole letjenja, ova kompanija sa sjedištem u Beogradu, Montenegro erlajns smatra inostranom kompanijom i tako je vodi u dokumentima. Ukupna usaglašena potraživanja SMATSA od “inostranih kompanija” inose 9,6 miliona eura, od čega se 7,6 odsto (bez kamata i drugih troškova) odnosi na Montenegro erlajns.

Iako je “inostrana kompanija” Nadzorni odbor SMATSA, kad je njime predsjedavao crnogorski kadar Zoran Radonjić, omogućila je u junu 2014. godine crnogorskom avioprevozniku da dug iz perioda 2004. do 2013. plaća u 72 mjesečne rate od juna 2015. do maja 2021. godine. U toku 2015. godine Montenegro erlajns je platio dio duga od 639 hiljada eura, ali je zatim prestao zbog čega je SMATSA pokrenula tužbe i prinudne naplate.

I pored nenaplaćenih potraživanja od crnogorskog avioprevoznika, SMATSA je vrlo profitabilna kompanija. Neto dobit u 2017. godini iznosila je 695 miliona dinara, što je oko 5,8 miliona eura. Skupština akcionara, kojom predsjedava predstavnik Crne Gore Zoran Kostić, odlučila je da ovu dobit pridoda dosadašnjoj neraspoređenoj dobiti koja sada iznosi 8,3 milijarde dinara ili oko 70 miliona eura.

Crnogorski dio te dobiti, u skladu sa procentom vlasništva od osam odsto, vrijedi 5,6 miliona eura. Kostić je do prije godinu i po bio direktor Montenegro erlajnsa, a sada usvaja izvještaje o prinudnim naplatama dugova svoje bivše kompanije, od kojih se potraživanja odnose i na period njegovog upravljanja.

Crnogorski kadar u SMATSA

Crnogorski kadrovi u SMATSA su zamjenik direktora Lazo Maksimović, brat od ujaka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, za koga beoogradski mediji navode da ima platu od sedam hiljada eura.

On crnogorskoj Agenciji za antikorupciju nije prijavio platu, a beogradskim medijima je kazao da nema tu obavezu jer je SMATSA u Beogradu. Među predstavnicima crnogorske Vlade je i pomoćnik ministra saobraćaja Zoran Kostić, koji je predsjednik Skupštine SMATSA. On je prijavio da za taj posao prima mjesečnu naknadu od 690 eura.

U Kontroli leta radi i Predrag Marković, sin premijera Duška Markovića, kao specijalista za ekonomske poslove, a prijavio je platu od 1.900 eura.

Vijesti online

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *