Generalni sekretar Privredne komore na Evropskom parlamentu preduzeća

Dodajte komentar

Proširenje je u interesu svih Evropljana, a Evropska unija bez zemalja jugoistočne Evrope nije završen projekat, poručio je generalni sekretar Privredne komore Pavle D. Radovanović koji je učestvovao u radu Evropskog parlamenta preduzeća.

Kako su naveli iz Privredne komore, riječ je o najvećem skupu privrednika Evrope, koji je u Briselu okupio više od 700 predstavnika kompanija iz 45 država.

Generalni sekretar  je istakao da je izvjesna perspektiva članstva u Evropskoj uniji izuzetno važno ekonomsko i razvojno pitanje za Crnu Goru i druge države Jugoistočne Evrope.

“Kao predstavnici interesa privrede ne prepoznajemo nijednu validnu alternativu Evropskoj uniji koja bi naše zemlje uvela u period dugoročne ekonomske stabilnosti i privrednog rasta”,  rekao je Radovanović.

Prema njegovim riječima, otvaranje 30 poglavlja za Crnu Goru ne predstavlja samo formalni korak naprijed u integracijama, već znači da smo progresivna i stabilna zemlja.

“Vjerujemo da Crna Gora zaslužuje da realizuje svoje potencijale koristeći prednosti zajedničkog evropskog tržišta. Imamo kapacitet da budemo kredibilan član Evropske unije”,  rekao je Radovanović.

Naglasio je da izazovi s kojima se Evropska unija trenutno suočava nijesu razlog za odlaganje proširenja, jer način na koji su zemlje našeg regiona ponijele teret migrantskog pritiska i finansijske krize dokazuje da možemo dati važan doprinos ostvarivanju evropskih ciljeva.

Cilj manifestacije bio je da se čuje riječ privrednika – aktera ekonomskog rasta u Evropi, donosiocima odluka predstavi šta poslovna zajednica očekuje od njih u budućnosti, te poboljša razumijevanje zakonodavaca EU o potrebama, problemima i izazovima sa kojima se svakodnevno suočava poslovna zajednica.

Privrednici su raspravljali o tri ključna pitanja EU: profesionalnim vještinama (obrazovanju), trgovini i budućnosti EU.

Skup su otvorili Antonio Tajani, predsjednik Evropskog parlamenta i Andrä Rupprechter, glavni savjetnik austrijskog predsjedavanja Savjeta Evropske unije.

U radu Evropskog parlamenta preduzeća je među ostalima učestvovao i Nenad Novović, vlasnik i direktor crnogorske kompanije Amplitudo.

Poruke

Sa Evropskog parlamenta preduzeća upućena je jasna poruka trenutnoj debati o budućnosti Evrope: EU mora biti otvorena za biznis!Preduzetnici su izrazili zabrinutost u vezi neusaglašenosti vještina sa potrebama tržišta rada, pristupa jedinstvenom tržištu i pravca globalne trgovinske agende. Istovremeno, članovi Evropskog parlamenta preduzeća izrazili su podršku snažnoj ijedinstvenoj EU kako bi se efikasno bavila ovim izazovima.

Govoreći o vještinama, predsjednik EUROCHAMBRES-a Christoph Leitl naglasio je problem neusaglašenosti između ponude i potražnje.

“Imamo više diplomaca nego ikad u Evropi i nevjerovatno talentovane mlade ljude koji ulaze na tržište rada, ali šta je tu dobro ako ne mogu pronaći posao, niti poslodavci kadrove sa adekvatnim vještinama?  Moramo više da učinimo da bi osigurali da obrazovanje priprema mlade ljude za trenutne i nove mogućnosti zapošljavanja”,  rekao je Leitl.

Govoreći o trgovini, on je kazao da se pregovarači Bregzita sa obje strane moraju u potpunosti usredsrediti na izbjegavanje izostanka dogovora u maju.

“Nije riječ o visokoj politici, već o biznisima, zajednicama, radnim mjestima. Sat otkucava, tako da moramo efikasno raditi kako bismo osigurali uredno, trgovinsko orijentisano britansko povlačenje iz Unije”, riječi su predsjednika EUROCHAMBRES.

Prema njegovim riječima, Evropski parlament preduzeća je pokazao da je biznis zajednica otvorena za EU, ali EU mora biti otvorena za biznis.

“Preduzetnici žele čvrsto jedinstveno tržište, vanjsku snagu, stabilnu ekonomiju i kvalifikovan kadar. EU je dio rješenja ovih izazova, a ne dio problema, ali će u tome uspjeti samo ako njene politike odražavaju potrebe preduzetnika”,  zaključio je Leitl.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *