Delegacija CB na zasijedanju Svjetske banke i MMF-a: Ubrzani ekonomski rast treba iskoristiti za sprovođenje strukturnih reformi

Dodajte komentar

Nastavljajući učešće na godišnjem zasijedanju Svjetske banke i MMF-a,  delegacija Crne Gore, koju predvode guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i ministar finansija u Vladi Crne Gore Darko Radunović, danas je imala brojne sastanke.

Osim prisustva plenarnoj sjednici Svjetske banke i MMF-a, koju je otvorio predsjednik Republike Indonezije Joko Widodo, delegacija je imala više bilateralnih sastanaka.

Na sastanku sa izvršnim direktorom Holandsko-belgijske konstituence Anthony de Lannoy-em i njegovim zamjenikom Richard Doornbosch-om, guverner Žugić je ukazao na činjenicu da je ekonomski rast ostvaren u Crnoj Gori viši od očekivanog i da je finansijska i makroekonomska situacija u zemlji značajno unaprijeđena. Takođe je istakao da je nivo loših kredita u bankarskom sistemu nastavio opadajuću tendenciju i da oni sada predstavljaju izazov samo za individualne banke.

Ministar Radunović je saopštio da ubrzani ekonomski rast treba iskoristiti za sprovođenje strukturnih reformi, koje su veoma značajne.

Anthony de Lannoy je istakao da „sa zadovoljstvom može konstatovati da je ekonomska situacija u Crnoj Gori značajno unaprijeđena“ i, u nastavku sastanka, upoznao našu delegaciju sa izborom novog šefa misije MMF-a za Crnu Goru i ponudio tehničku pomoć u oblastima koje se procijene prioritetnim.

Delegacija se sastala sa zamjenikom direktora Odjeljenja za monetarna i kapitalna tržišta MMF-a (MCM), g. Savastanom. Na ovom sastanku je naglašena izuzetna saradnja sa Ministartsvom finansija u segmentu upravljanja javnim dugom. S tim u vezi, u izvještaju MCM-a za proteklu godinu, posebno je pohvaljen kvalitet tehničke saradnje sa Crnom Gorom i okarakterisan kao jedan od  najboljih primjera koordinacije. Razgovarano je o mogućnosti nastavka tehničke saradnje u oblasti razvoja domaćeg tržišta kapitala, uz održavanje opreznog odnosa izloženosti banaka prema Državi i uz dodatno unapređenje Strategije za  upravljanje dugom. U cilju daljeg razvoja finansijskog sistema, zatražena je tehnička pomoć za unapređenje konsolidovane supervizije i razvoja mehanizama za rezoluciju banaka.

U nastavku dana, delegacija se susrela i sa predstavncima NRW banke, na čelu sa izvršnim direktorom Frank Richter-om, sa kojima je diskutovano o aktuelnoj situaciji na međunarodnim finansijskim tržištima, kao i o upravljanju deviznim rezervama. Takođe su nastavljeni razgovori sa predstavnicima komapanije De la Rue vezano za aktivnosti upravljanja i čuvanja gotovog novca.

Na sastanku sa izvršnom direktoricom IFC-a (International Finance Corporation) za Evropu i Centralnu Aziju, g-đom Wiebke Schloemer, ministar Radunović je izrazio zadovoljstvo značajnim rastom portfolija IFC-a u Crnoj Gori, posebno u oblasti infrastrukture i  finansiranja projekata lokalne samouprave. Posebno je naglašen kvalitet  ekspertske pomoći koju IFC pruža na projektu koncesije Aerodroma Crne Gore. Istaknuto je da donošenje novog Zakona o javno-privatnom partnerstvu otvara nove mogućnosti za saradnju sa Crnom Gorom, obzirom da u realizaciji javno-privatnih partnerstava IFC ima ogromnu komparativnu prednost.

Naša delegacija je, sa predstavnicima ostalih 14 zemalja članica, učestvovala i na sastanku Holandsko-belgijske konstituence, na kojem su analizirani najnoviji globalni makroekonomski trendovi  i njihov uticaj na zemlje članice.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *