Velika revizorska ‘četvorka’ na meti istrage

Dodajte komentar

Britanski regulator najavio je istragu protiv revizorskih kuća Deloitte, EY, KPMG i PwC zbog raširenih sumnji da su naštetili tržišnoj konkurencijiu, objavili su britanski mediji.

U Agenciji za konkurenciju i tržišta (CMA) preciziraju da će ispitati je li sektor računovodstvenih usluga “dovoljno kompetitivan i otporan da održi standarde visokog kvaliteta”, prenosi BBC.

Odluka o istrazi nadovezuje se na bojazni da kompanije koje nude računovodstvene usluge “ne rade na dobrobit ekonomije odnosno investitora”, dodaju u CMA-i.

Sektor se našao pod lupom nakon kritika na račun kompanije koja je pružala revizorske usluge propaloj građevinskoj kompaniji Carillion. CMA-ova istraga fokusiraće se na to kako kompanije biraju revizore i koliko ih često mijenjaju.

Većina njih još uvijek “gotovo isključivo” bira jednu od četiri velike računovodstvene kompanije, napominje BBC. Regulatori će analizirati i otpornost sektora u kontekstu rizika koji za tržišnu konkurenciju predstavlja status četiri lidera, “prevelika da propadnu”.

Treći je problem što ništa ne podstiče revizore na sastavljanje “izvještaja o rezultatima” koja dovode u pitanje kvalitetu upravljanja, budući da revizora biraju uprave a ne ulagači.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *