Naslovne strane dnevnih novina za 11. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Za godinu najviše rasle cijene alkohola i duvana

Cijene u septembru bile su prosječno za 1,9 odsto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok su spram onih iz avgusta porasle za 0,1 odsto, pokazuju preliminarni podaci Monstata. S druge strane, stopa rasta potrošačkih cijena za prvih devet mjeseci 2018. u odnosu na isti period prethodne godine iznosila je 2,9 odsto.

Povezati Crnu Goru i Ukrajinu redovnim letovima

Treba razmotriti mogućnosti povezivanja turoperatora i uspostavljanja direktne avio-linij e koja bi redovno saobraćala između Crne Gore i Ukrajine, ocijenio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. On je juče razgovarao se predstavnicima Parlamentarne grupe prijateljstva Vrhovne rade Ukrajine, a jedna od tema bilo je unapređenje avio-povezanosti dviju država. Kako su istakli iz Ministarstva, Radulović je goste informisao i o strateškom pristupu razvoju turizma u na-
šoj zemlji, kao i aktuelnim projektima iz ove oblasti.

U infrastrukturu Podgorice uložiće se 200 miliona eura

Vlada i Glavni grad su u prethodne tri godine u razvojne infrastrukturne projekte uložili više od 100 miliona eura, a dogovoreno je da u narednom periodu bude uloženo još 200 miliona, saopštio je juče premijer Duško Marković. On je, prilikom obilaska završene dionice nove saobraćajnice od Podgorice do Golubovaca, kazao da su na taj način unaprijedili kapitalnu infrastrukturu Glavnog grada, koji će dalje širiti ukupni razvojni potencijal.

Dan

Uplovio kruzer sa 3,12 hiljada putnika

U Luku Kotor juče su uplovila tri broda, od čega je jedan “Crown Princess sa 3,12 hiljada putnika i 1,15 hiljada članova posade. Iz Luke Kotor je saopšteno da je taj brod u Kotoru boravio do 18 časova, nakon čega je isplovio za italijansku luku Napulj.

Petak dan D za kompromis

Pregovarački timovi sindikata, Unije slobodnih sindikata (USS) i Saveza sindikata (SSCG), imaće u petak poslednju rundu pregovora, nakon koje bi trebalo da se zna ima li kompromisa između ta dva socijalna partnera u vezi sa Nacrtom zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO). Na jučerašnjoj, trećoj rundi pregovora, predstavnici radnika i vlasti su razgovarali o kompromisnim rješenjima koja se tiču uslova penzionisanja.

Naknada do 100 hiljada po zahtjevu

Vlada radi na stvaranju normativnih pretpostavki za pokretanje programa sticanja državljanstva na osnovu investicije. Kada se bucu stekle pretpostavke, program će biti uvršten na dnevni red sjednice Vlade kazali su agenciji Mina iz vladine Službe za odnose sa javnošću.
Dodali su i da će biti definisane procedure za sticanje državljanstva na osnovu investicija.

Pobjeda

Povećati građansku kontrolu budžeta

Institut alternativa raspisao je konkurs za podršku projektima organizacija civilnog društva u Crnoj Gori, kako bi se povećalo učešće građana u kontroli budžeta. -U okviru konkursa podržaćemo do deset organizacija civilnog društva i pomoći im da sprovedu projekte i inicjative kojima bi povećali učešće građana u procesu planiranja budžeta i kontrole njegovog trošenja. Svaka javna politika ima i svoju budžetsku stranu, a naš cilj je da podržimo i ohrabrimo OCD da najrazličitije oblasti i teme kojima se bave sagledaju upravo iz ove perspektive kroz tokove novca i analizu budžeta – navodi se u saopštenju.

Kompanije rizikuju kaznu do 20 miliona eura

Opštom uredbom EU (GDPR), koju su obavezne da primjenjuju i zemlje koje nijesu članice, propisana je kazna do 20 miliona eura ili četiri odsto ukupnog prometa ukoliko kompanija zloupotrijebi lične podatke građanina Evropske unije, upozoreno je juče u Privrednoj komori na konferenciji “Zaštita ličnih podataka obaveze privrednih subjekata”.

Akcije Absolute prodate za 1,8 miliona

Na Montenegroberzi je juče prodato 9,96 miliona akcija Absolute Bar za 1,8 miliona eura. Cijena po akciji je blizu 19 centi što je pad od 62 odsto. Absolute ima 44 miliona akcija. Direktor je Milan Vujošević, a u bordu direktora su Rajka Pudar i Bećir Peratić. Povezana lica sa ovom AD su Fleš, Eurofond, Bjelasica Rada, Volumen trejd, Solana, Izbor konsalting i Izbor Bar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *