Dogus Grupa prodaje hotele u Evropi

Dodajte komentar
Ferit Sahenk

Dogus Grupa turskog milijardera Ferita Sahenka u potrazi je za kupcem svojih luksuznih hotela koje ima u Evropi, a među kojima je i Villa Dubrovnik, piše Bloomberg.

Na prodaju hotela (s cijenom većom od 8.000 eura za noć) turskog tajkuna tjeraju dugovi i ekonomska kriza u Turskoj, a kako piše u posljednjem finansijskom izvještaju kompanije, “na Dogus utiče inflacija i pad vrijednosti lire”.

Uz to, agencija Standard&Poor ocijenila je da grupacija nije sposobna za planirano refinansiranje, a sumnja i da će sljedeće godine uspjeti da ispuni finansijske obveze bez prodaje imovine.

Prema našim saznanjima, Dogus u 2019. ima detaljan plan prodaje svojih nekretnina za otprilike 500 miliona eura, a većina njih nalazi se izvan Turske – objavili su analitičari S&P-a.

Uz Villu Dubrovnik, grupacija, kako tvrde upućeni, prodaje i italijansku Palatu Capri, Grand Hyatt u Istanbulu, madridski Hotel Villa Magna te Aldrovandi Villa Borghese Hotel u Rimu, a vjerovatno će se ti hoteli, koji su nekad bili u vlasništvu bogatih porodica, prodati individualno, a ne kao portfolio. Iako javnosti nisu poznata imena potencijalnih kupaca, navodno se radi o bogatašima iz Portugala, Španije, Italije, Azije i Bliskog istoka.

Sahenk je ranije bio najbogatiji čovjek Turske te je nakon prodaje svog udjela u drugoj najvećoj turskoj privatnoj banci Turkiye Garanti Bankasi ulagao u hotele, marine i restorane. No, Dogus je upao u dugove te je stoga bio prisiljen na prodaju svoje imovine. Tako je  prodato je 17 posto u grupi d.ream International (koja posjeduje restorane), a u Istanbulu je prodao 313 miliona eura vrijednu imovinu.

Ukupni dugovi grupacije ove su godine narasli na vrtoglavih 5,7 milijardi dolara, a prema S&P-u, u 2019. na naplatu stiže 73 miliona eura, a u sljedeće dvije godine dug će se popeti za još 253 miliona eura.

U maju je Evropska banka za obnovu i razvoj za 70 miliona eura preuzela udio od 25 posto u Dogusovom D Marinasu, odnosno u deset marina koje se nalaze na obalama Hrvatske, Grčke i Turske.

Iz Dogus Grupe su međutim odgovorili da imovina i kompanije Dogus grupe u Hrvatskoj nisu u procesu prodaje.

“Upravo suprotno, usmjereni smo na svoje operativno poslovanje i planiranje investicija uključujući i projekt Maraska u Zadru. Dogus grupa aktivna je u sedam temeljnih sektora i industrija, uključujući automobilsku industriju, građevinarstvo, medije, turizam i usluge, nekretnine, energetiku, te hranu i piće. Grupa broji više od 300 kompanija te u tako velikom konglomeratu u određenim ciklusima logično dolazi i do promjena strategija poslovanja, a grupa u saradnji s bankama trenutno radi na reprogramiranju kredita u dospijeću. Takođe, Dogus grupa trenutno pregovara i o određenim strateškim partnerstvima koja će dodatno osnažiti poziciju grupe”, saopštili su iz kompanije.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *