Turci od Opštine Herceg Novi traže 3,2 miliona eura

Dodajte komentar
Herceg Novi

Turska kompanija Ćeltikćoglu, koja punih šest godina izvodi radove na izgradnji kolektora, od Opštine Herceg Novi potražuje 3.200.000 eura, jer smatraju da je kriva za kašnjenje radova na “projektu vijeka”.

Sa druge strane, Opština Herceg Novi angažovala je advokatsku kancelariju koja ih zastupa, te traže uključivanje Komisije za rješavanje sporova. Ukoliko to ne urodi polodom, naredni stepen je arbitražni postupak.

Naime, Turci su od Opštine najprije potraživali devet miliona, međutim, firma Dalem koja je i nadzor ustvrdila j e da Turci mogu tražiti 3,2 miliona eura.

Potpredsjednica opštine Danijela Đurović kazala je Dnevnim novinama da će u petak započeti proces utvrđivanja kvaliteta izvedenih radova, ali i odgovornosti svih subjekata.

“Što se tiče samog projekta, još ljetos smo imali situaciju da je završen građevinski dio radova, a kada je riječ o instalacijama, postavljene su sve pumpe u pumpnim stanicama. Ono što nije urađeno je da pumpe nisu spojene na sistem i nije izvršeno spajanje sekundarne mreže na sam sistem. Nedostaje i veliki dio dokumenatacije, koju nismo uspjeli dobiti od izvođača, za ono što su odradili što se tiče testiranja samog sistema i za još neke dijelove za koje nismo sigurni da je testiranje uopšte obavljeno”, kazala je Đurović.

Ona pojašnjava da nedostaje najveći dio dokumentacije da bismo završili projekat i krenuli u preuzimanje sistema. Navodi da postoji neslaganje u finansijskom dijelu između izvođača i Opštine, te da izvođač smatra da je djelovanjem Opštine u dužem periodu njima onemogućen rad i da u tome počiva razlog produženja rokova.

Dalem, kao nadzor i FIDIK inženjer, dao je procjenu koliko je realno opravdan zahtjev izvođača.

“Turci smatraju da je realno opravdan iznos od 3.200.000 eura i to je pretočeno u situaciju koja je dostavljena na plaćanje Opštini Herceg Novi. Mi osporavamo i to”, kaže Đurović.

Naglasila je da lokalna uprava smatra da je ona oštećena, jer je došlo do prolongiranja radova, te da je Opština trpila i trpi štetu svih godina kojima je grad raskopan dočekivao turiste i bio “na usluzi” mještanima, te trpio štetu u imidžu turističkog mjesta i turističke ponude.

Đurović pojašnjava da je period pregovaranja svih subjekata, koje FIDIK predviđa, okončan, te da je Opština prekinula pregovaranje i zatražila da se radi dalje po postupku izjašnjavanja po tim potraživanjima i uključivanje Komisije za rješvanje sporova.

Ukoliko to ne urodi polodom, naredni stepen je arbitražni postupak.

“U međuvremenu, mi pripremamo i naše odštetne zahtjeve prema izvođaču, jer smatramo da smo i mi oštećeni, za mnogo stvari, koje utiču na činjenicu da mi još nemamo završen projekat. Zbog toga što smo nezadovoljni i što smo odbili da platimo, izvođač je djelimično suspendovao radove, konkretno, spajanje pumpnih stanica jer to je jedino što je preostalo da se uradi, uz papirologiju”, pojasnila je Đurović.

Ona je najavila da će već od petka početi ispitivanje kvaliteta izvedenih radova, koji su joj bili sporni još 2015. godine, kada je izrazila sumnju u njihov kvalitet i lažirana testiranja.

Đurović potvrđuje da more nikad nije bilo čistije nego ovog ljeta, što je pokazatelj da sistem funkcioniše, ali da to nije pokazatelj kvaliteta izvedenih radova.

Na pitanje Dnevnih novina kakva je situacija sa fabrikom za preradu otpadnih voda, Đurović je podsjetila da je prošlo godinu od kada je raskinut ugovor sa turskim izvođačem Mas Gintašem.

Kako je navela, ugovor je raskinut, jer nisu radili predviđenim tempom, ali i zbog nesolventnosti, iako su do sada dosta smanjili dug i platili povjeriocima.

Izvor: Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *