MMF povećao stopu rasta crnogorskog BDP-a

Dodajte komentar

Međunarodni monetarni fond MMF povisio je u jesenjim prognozama procjenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto. Eksperti MMF-a u prvoj ovogodišnjoj prognozi procjenjivali su da će BDP Crne Gore u 2018. ojačati 3,1 odsto.

Komentarišući reviziju stope rasta koja je objavljena juče, u Ministarstvu finansija su Dnevnim novinama kazali da je ona bila neophodna i očekivana imajući u vidu pokazatelje o ekonomskoj aktivnosti za pola godine, koji, kako kažu, ukazuju na značajan rast domaće ekonomije.

“Intenzivna investiciona aktivnost u prvoj polovini ove godine podstakla je ukupna makroekonomska kretanja u crnogorskoj ekonomiji. Prema preliminarnim podacima Monstata, realni rast ekonomije u prvom i drugom kvartalu iznosio je 4,5 i 4,9 odsto, respektivno, dok je shodno tim pokazateljima, rast ekonomije za pola godine bio 4,8 odsto”, istakli su u Ministarstvu, dodajući da i oni trenutno rade na revidiranju inicijalnih projekcija rasta ekonomije za ovu i period do 2021. godine.

Gledano po djelatnostima, najznačajniji rast za pola godine bilježi sektor građevinarstva sa rastom izvršenih građevinskih radova od 40,4 odsto i efektivnih časova rada od 20,3 odsto. Slijede sektor maloprodaje koji prati rast ukupne ekonomske aktivnosti sa realnim rastom prometa od 3,9 odsto i sektor turizma u kojem je povećan broj noćenja turista u kolektivnom smještaju za 11,7 odsto.

“Komponente BDP-a sa potrošne strane pokazuju da su najznačajniji pozitivan doprinos rastu ekonomije za pola godine dale bruto investicije u fiksni kapital 7,5 procentnih poena i izvoz roba i usluga 5,9 procentnih poena, dok je uvoz roba i usluga “oduzeo” rastu 8,1 procentni poen”, ukazali su u Ministarstvu.

Kada je riječ o prognozama za narednu godinu, u MMF-u smatraju da će crnogorska ekonomija rasti 2,5 odsto, neznatno više od aprilskih 2,4 odsto. MMF je zadržao prognozu rasta za 2023. godinu od tri odsto.

Inflacija bi, prema prognozama, u ovoj godini trebalo da iznosi 2,8 odsto, a u narednoj dva odsto. MMF, kada je u pitanju bilans tekućeg računa u Crnoj Gori, u ovoj godini predviđa manjak od 16,8 odsto, u narednoj od 16 odsto, a u 2023. 8,3 odsto.

Procjene rasta crnogorske ekonomije nedavno je promijenila i Svjetska banka, koja je u posljednjem izvještaju za zemlje zapadnog Balkana prognozirala da će BDP Crne Gore u ovoj godini rasti 3,8 odsto, umjesto ranijih 2,8.

U Ministarstvu naglašavaju da je rast za šest zemalja zapadnog Balkana Svjetska banka procijenila na 3,5 odsto, što, kako smatraju, ukazuje da Crna Gora predvodi ekonomski napredak regiona.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *