Dramatičan pad prodaje Volkswagena u Evropi

Dodajte komentar

Prodaja Volkswagena je u septembru pala gotovo 20% zbog novih emisijskih standarda u Evropi i nesigurnosti korisnika nakon američko-kineskog trgovinskog rata.

Prema podacima Financial Timesa, evropske isporuke su pale za 42,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu na 91.100 vozila.

Od septembra, svi automobili koji se prodaju u EU, kao i u Švajcarskoj, Turskoj, Norveškoj i Islandu, moraju ispuniti novi WLTP standard. Ova nova regulativa, zvanično nazvana “Globalna procedura za ispitivanje vozila”, uvedena je širom Evrope kao posljedica dizel skandala, a cilj je osigurati da rezultati ispitivanja emisija budu bliži stvarnim.

Novi stroži standardi emisije stvorili su teškoće za proizvođače automobila, jer kompanije moraju testirati sve modele automobila koje prodaju. Ranije ove godine, Volkswagen je procijenio troškove certifikacije u novoj proceduri od preko milijardu eura.

Manje prodaja u Evropi izazvala je pad od 18,3% u globalnim isporukama prošlog mjeseca na 485.000 automobila. Na domaćem tržištu Volkswagena – Njemačkoj – pad je bio “ogroman”, komentarisali su predstavnici kompanije. Isporuke su pale za 47,1 posto na 23.300 vozila.

“Pad u septembru je bio neuspjeh, ali smo to očekivali nakon rekordnog ljeta”, kazao je šef prodaje Jürgen Stackman. “Osjetili smo efekat prelaska na nove emisije u oktobru, ali očekujemo rast od novembra”, dodao je on.

Isporuke u Kini takođe su pale za 10,5% na 277.800 vozila zbog “velike nesigurnosti među korisnicima u zemlji kao rezultat kontinuiranog trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama”.

U petak će VW Group objaviti zvanične podatke o učinku za svih 12 brendova, uključujući Porsche, Seat i Skoda. Najprofitabilniji brend grupe – Audi, pao je 56 procenata u Evropi prošlog mjeseca.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *