Naslovne strane dnevnih novina za 9. oktobar – Najvažnije vijesti iz ekonomije

Dodajte komentar

Vijesti

Dnevne novine

Kriza bi se negativno odrazila na Crnu Goru

Postojeći indikatori ne ukazuju da svijetu u bliskoj budućnosti prijeti nova ekonomska kriza, ali ukoliko bi se ona dogodila sasvim izvjesno bi se negativno odrazila i na Crnu Goru, ocijenio je viceguverner Centralne banke (CBCG) Nikola Fabris.

U SEPTEMBRU NAPLAĆENO 99 MILIONA EURA PRIHODA

Ukupna bruto naplata prihoda u septembru iznosila je 99,02 miliona eura, što je 11 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pokazuju podaci Poreske uprave (PU). Iz PU je saopšteno da je prošlog mjeseca naplaćeno šest odsto više bruto prihoda u odnosu na plan za oktobar.

Digitalizacijom do konkurentnije ekonomije

Digitalizacija je jedan od najvažnijih preduslova za razvoj i povećanje konkurentnosti ekonomije i modernog društva, koja nosi ogromne potencijale, smatra premijer Duško Marković. On je nakon jučerašnjeg sastanka sa evropskom komesarkom za digitalno društvo i ekonomiju Marijom Gabriel, kazao da se uz podršku Evropske komisije i u okviru Berlinskog procesa, aktivno radi na realizaciji ciljeva postavljenih digitalnom agendom Zapadnog Balkana.

Dan

Vlada zbog autoputa krši konvencije Uneska

Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivede i ruralnog razvoja izdalo je rješenje kojim se kineskoj firmi CRBC daje tzv. vodna saglasnost da gotovo na samom izvorištu Tape vadi šljunak. Da skandal bude veći, vodna saglasnost je data uprkos činjenici da se radi o dijelu područja koje je pod zaštitom Uneska.

Blokirana trgovina akcijama ŽICG

Trgovina akcijama Željezničke infrastrukture Crne Gore (ŽICG) blokirana je od juče zbog usvajanja odluke na Skupštini akcionara o pokriću akumuliranog gubitka poništenjem srazmjernog broja dionica. Iz Montenegroberze su saopštili da su predstavnici kompanije tražili da se obustavi trgovanje akcijama zbog usvajanja te odluke.

Uvećati najniže penzije

Partija penzionera, invalida i restitucije Crne Gore (PIR) predložila je da se za oko 40.000 penzionera, koji primaju minimalne penzije, ta primanja povećavaju na račun onih koji su, kako su kazali, stekli visoke, nezakonite i neustavne penzije. Iz PIR-a sugerišu da se smanje zarade u javnom sektoru koje su, kako cijene, enormno uvećane.

Pobjeda

Mugoša upozorio da će pojačati prinudnu naplatu

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša juče je na sastanku sa predstavnicima Zajednice opština upozorio da se redovno izmiruju poreske obaveze, i najavio da će biti intenzivirana prinudna naplata. Sastanak je bio posvećen analizi stepena poštovanja poreskih propisa kod opština, ali nije saopšteno ko sve kasni u plaćanju poreza.

Licence za energetiku

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) pozvala je zainteresovane da do 22. oktobra dostave primjedbe na izmjene i dopune Pravila o licencama za obavljanje energetskih djelatnosti. RAE je u petak otvorila javnu raspravu na taj dokument.

Kad bismo se izborili i za 40 sati, bilo bi dobro

Crna Gora je daleko od skraćenja radne sedmice na četiri dana, jer o tome ne razmišljaju ni u Vladi ni u biznisu. U sindikatu su Pobjedi kazali da će biti dobro ako se konačno izbore da radnici rade 40 sati po osam sati pet dana, jer mnogi na poslu ostaju 48 i više sati sedmično.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *