Cijene nafte porasle zbog smanjenog izvoza iz Irana

Dodajte komentar

Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima zbog sve više znakova da se izvoz iz Irana, trećeg najvećeg proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) -a, smanjuje i prije nego su američke sankcije stupile na snagu, kao i zbog tropske oluje u Meksičkom zalivu.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 84,46 dolara. U ponedjeljak je barel nafte pojeftinio, nakon što je prošle nedjelje barel bio najskuplji u zadnje četiri godine.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 45 centi višoj cijeni u odnosu na ponedjeljak, od 74,74 dolara. Iranski izvoz sirove nafte nastavio se smanjivati i u prvoj nedjelji oktobra, ukazuju podaci o isporukama, jer kupci iranske nafte traže alternativna rješenja prije stupanja na snagu američkih sankcija 4. novembra. Iran je u prvih sedam dana oktobra izvozio 1,1 milio barela dnevno, podaci su Refinitiv Eikona. Jedan izvor iz iranske naftne industrije ističe da su isporuke u listopadu daleko ispod 1 milion barela dnevno.

U aprilu je ta zemlja izvozila najmanje 2,5 miliona barela dnevno, a mjesec dana kasnije američki je predsjednik Donald Trump povukao Sjedinjene Države iz nuklearnog sporazuma s Iranom iz 2015. i ponovo nametnuo sankcije Teheranu. Podaci su pokazali da je već u septembru izvoz pao na 1,6 miliona barela dnevno.

Saudijska Arabija, najveći proizvođač OPEC-a, prošle nedjelje je objavila objavila da će u sljedećeg mjeseca povećati svoj izvoz na rekordnih 10,7 miliona barela dnevno. “Iranski bareli brzo se smanjuju, a saudijsko obećanje da će uravnotežiti snabdijevanje na tržištu biće testirano za mjesec dana“, naveli su analitičari JP Morgana u svojoj bilješci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *