Sljedeći veliki lanac restorana brze hrane neće imati svoju kuhinju

Dodajte komentar

Digitalna transformacija i novi načini upotrebe tehnologije iz korijena mijenjaju praktično svaku industrijsku granu. Zahvaljujući tome, najveći prodavac knjiga na svijetu nema ni jednu svoju knjižaru (Amazon), Najveći turistički sistem nema ni jedan svoj krevet (Airbnb), Najveći taksi sistem nema ni jedno svoje vozilo (Uber), najveća retail lanac nema ni jednu svoju prodavnicu (Alibaba)…

Prema izvještaju UBS Research Group-e, digitalna transformacija uskoro će zahvatiti i restorane brze hrane. Oni predviđaju da će industrija dostave hrane sa današnjih 35 milijardi USD prometa, do 2030. godine narasti na 365 milijardi USD godišnje. Ovo istraživanje zasniva se na tome što su investitori do sada uložili milione dolara u kreiranje mreže deljenih kuhinja, magacina i lokacija na kojima se hrana može preuzeti. Time će se stvoriti lanac novih preduzetnika koji će prihvatiti novi koncept fast food restorana.

U ovaj biznis već su investirale velike kompanije kao što je Alphabet (kompanija kojoj pripada Google). Najvrjednija kompanija u ovoj oblasti je CloudKitchens, koju je sa sestrinskom kompanijom Cloud Retail, pokrenuo bivši generalni direktor Uber-a, Travis Kalanik, osnovane su sa investicijom vrijednom 150 miliona USD. Ako je iko svjestan potencijala servisa „na zahtjev“ to je Kalanik. Uostalom, on je jedan od ljudi koji su sa Uber-om učinili da takva poslovna infrastruktura postane dio stvarnosti.

Još jedan primjer velike investicije u toj oblasti je Pilotworks, kompanija koja nudi distribuirane kuhinje, u koju je Acre Venture Partners uložio 13 miliona USD. Takođe, Kitchen United je otvorio centar koji može da opsluži 10 do 20 restorana u Pasadeni i planira da taj koncept primijeni na još desetak lokacija širom Amerike. Sve veće i sve češće investicije u ovaj biznis model pokazuju da možemo da smatramo da je pred nama drugi talas razvoja startup kompanija u fast food oblasti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *