Polovni automobili skuplji nego što bi trebalo, potrebno doraditi zakon

Dodajte komentar

Bilo je pitanje vremena kada će se promijeniti propis koji se tiče uvoza polovnih automobila, kao i emisionih standarda koji su dozvoljeni. Međutim, mislimo da bi još trebalo poraditi na zakonu kako bi se tačno i jasno regulisali svi uslovi koji se tiču uvoza polovnjaka, a sve to da u krajnjem ishodu bude usmjereno ka kupcima polovnih automobila kod nas, kako bi oni bili zakonom zaštićeni od svih eventualnih poteškoća koje bi mogli imati nakon kupovine polovnog vozila – kazao je za Portal Analitika Dušan Masoničić iz specijalizovanog portala AutoNovosti.

Podsjetimo, zbog velikog interesovanja građana, kao i omogućavanja realizacije započetih postupaka uvoza putničkih i teretnih vozila u Crnu Goru, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva je rok za primjenu novog EURO standarda  prolobgiralo i propis će početi da važi od 15. novembra 2018. godine, i to za upotrebljavano motorno vozilo minimalni standard EURO 4, a za novo vozilo minimalni standard EURO 6. Portal Analitika je istražila šta konkretno znači promjena propisa.

Šta je Euro 4

Ekološke EURO 4 norme uvedene su 2005. godine kao obaveza za sve proizvođače koji svoja vozila prodaju na tlu Evrope. Ovo direktno znači da je dozvoljena emisija azotoksida i ugljovodonika u odnosu na EURO 3 normu koja je još uvijek na snazi, kod svih motora prepolovljena. Kod benzinskih motora to je slučaj i kod oslobađanja ugljenmonoksida, dok se kod dizel motora isto dešava kod oslobađanja čestica čađi. Dakle, sužavanje dozvoljenih limita emisija štetnih materija je ozbiljno a dalja pooštravanja normi odavno su na snazi u mnogim evropskim zemljama.

EURO 4 limiti emisije materija u izduvnim gasovima (u gramima po pređenom kilometru):

  • Za benzinske motore automobila: ugljenmonoksid (CO) 1,00 , ugljovodonici (HC) 0,10 i azotovi oksidi (NOx) 0,08.
  • Za dizel motore automobila: ugljenmonoksid(CO) 0,50, azotovioksidi (NOx) 0,25, ugljovodonici + azotoksidi (HC+NOx) 0,30 +čestice 0,025.

EURO4 motori iziskuju kvaliteno gorivo bez nečistoća. Takođe, adekvatno gorivo mora se odlikovati i niskom koncentracijom sumpora od svega 50 ppm (čestica na milion, odnosno 50 mg na kg goriva). U odnosu na gorivo za EURO 3 motore, koje ima gornju granicu postavljenu na 350 ppm, ovo je smanjenje na jednu sedminu. Iako ovo zvuči drastično, podsjetimo da je gornja granica koncentracije sumpora za D2 postavljena na 10.000 ppm! što samo ukazuje na ilustraciju porasti ekološke svijesti.

Vozila EURO 3 norme svakako skuplja nego što bi trebalo

Masoničić iz portala AutoNovosti kaže da uvođenje norme svakako podrazumijeva podmlađivanje voznog parka na placevima, ali takođe smatra da ni vozila EURO 3 norme koja se prodaju u Crnoj Gori nisu pretjerano jeftina.

”Novija vozila će se svakako uvoziti ali opet, postavlja se pitanje kvaliteta pojedinih uvezenih vozila, koja mogu biti novija ali puna skrivenih mana koje mogu zadati glavobolje i dodatne troškove kupcima. Takođe pitanje je koliko su stvarno ta Euro 3 vozila ”jeftina” na našem tržištu upoređujući cijenu tih automobila u zemljama iz kojih se uvoze”, naveo je Masoničić.

Da li će postojeći vozilima EURO 3 norme koja još uvijek nisu našla svog vozača cijena pasti, Masoničić kaže, to zavisi samo od prodavca.

” Ono što bi mi voljeli da vidimo jeste pad cijena svih onih automobila koji su uvezeni ranije a ne ispunjavaju standard EURO 4. Sad je opet na prodavcima da li će i dalje držati cijenu ili će rasterećivati vozila koja su ispod EURO 4 standarda. To su neke moguće varijante koje bi mogle biti u opticaju ili eto čisto nagađanje. Ostaje nam da vidimo kako će sve ovo uticati na tržište i da li će cijene uvezenih automobila po novom standardu EURO4 biti skuplje ili će njihova cijena biti u skladu sa već uvezenim vozilima po istom emisionom standardu”, istakao je Masoničić.

On dodaje da niko još uvijek ne zna da li je crnogorsko tržište spremno za ovu normu, ali da su propisi svakako tu.

”Što se nas tiče bilo je pitanje vremena kada će se promijeniti zakon koji se tiče uvoza polovnih automobila, kao i emisionih standarda koji su dozvoljeni. Međutim, mislimo da bi još trebalo poraditi na zakonu kako bi se tačno i jasno regulisali svi uslovi koji se tiču uvoza polovnjaka, a sve to da u krajnjem ishodu bude usmjereno ka kupcima polovnih automobila kod nas, kako bi oni bili zakonom zaštićeni od svih eventualnih poteškoća koje bi mogli imati nakon kupovine polovnog vozila. Zakonom bi moralo biti jasno definisane sve stavke koje bi uvoznici trebali da ispune. Ono što je najbitnije je da vozila koja su u kategoriji EURO4 su ekološki “prihvatljivija”, zaključio je Masoničić.

Šta misle građani

Sve još uvijek visi u vazduhu i niko zapravo nije siguran da li ovo znači da će cijene automobila. Prodavci automobila su podijeljeni, pojedini tralju ruke jer smatraju da će posao da procvjeta, dok ima i onih koji ne znaju šta će sa automobilima koje nisu još uvijek prodali. Od izjava su mahom bježali ali smo dobijali komentare da im se ne isplati da ih prodaju ispod trenutne cijene jer bi otišli u minus.  Domaću proizvodnju automobila Crna Gora nema, te se ovo odnosi samo na uvezena auta, te smo pitali građane šta misle o uvođenju Euro 4 norme. Dio njih, čini se punijeg džepa, podržao je odluku o uvođenju Euro 4 standarda. Na naše pitanje šta voze, dobijali smo liste modela od kojih je najmlađe vozilo bilo 2016. godište što znači da ih svakako Euro 4 i ne dodiruje. Ipak, oni sa skromnijim primanjima i novopečeni vozači u strahu su da će morati da prikupe još koji euro kako bi kupili svoj prvi automobil.

”Nedavno sam položio vozački ispit i imao sam dogovor sa roditeljima da kada prikupim dovoljno novca da će mi pomoći da odaberem neki dobar stari auto kako bi se dodatno naučio na njega. Do novembra definitivno neću stići da prikupim dovoljno a ako cijene porastu, moraću da sačekam još koju godinu ili da tražim po oglasima nekog ”domaćeg” polovnjaka”, kazao je on.

Dugogodišnji vozač Ž.B. smatra da je problem u servisiranju i očuvanju vozila a ne normama.

”Te norme se uvode samo da bi uzimali što veće pare i da bi ćerali nas potrošače da mijenjamo i kupujemo novija auta, jer vi zabranjujete da se uvoze stara auta a imate ih u Crnu Goru koliko oćete I moće ljudi I dalje da ih voze jer se norme odnose samo na uvoz. Svakako štetite okolini vozili vi novo ili 30 godina staro auto. A niko ne razmišlja o većem problemu, imate auta koja su 2014. godište a već mogu da idu na otpad koliko ih dobro čuvaju ovi neznaveni novi vozači, to mora da se pazi malo, da se redovno servisira a ne kupite ga, tata vam uspe jednom ulje pa ga vozite dok ne prolupa čitav. Ja sam više puta vidio novije auto da zadimi čitav grad kad krene na semafore nego da to uradi Lada ili Golf 2. Ti automobili o kojima se vlasnik ne stara su dodatna opasnost i za sigurnost u saobraćaju jer ko zna kad su zadnji put na servis bili. Ako volite i čuvate svoje auto možete ga vozit i 30 godina da vas glava ne zaboli”, zaključio je sagovornik Portala Analitika.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *