Otkriven veliki hakerski napad na SAD: Kinezi umetali špijunske čipove u američku opremu

Dodajte komentar

Kina je krijući  umetala špijunske mikročipove u informatičku opremu, uglavnom servere, koji su se izvozili za SAD. Čak 30 američkih kompanija pogođeno je tom operacijom uključujući američke državne službe, ali i tehnološke divove poput Applea i Amazona, piše Bloomberg.

U eksplozivnom izvještaju Bloomberga, koje raskrinkava možda najveći hakerski napad u zadnjih nekoliko godina, piše da iza akcije hakovanja stoji odjeljenje kineskih Oružanih snaga. Oni su prisiljavali kineske proizvođače informatičke opreme da u servere, tačnije matične ploče, koje izvoze u SAD umeću sitne mikročipove koji su maskirani kao drugi tip komponente, uređaj za signaliziranje.

“Nisu bili veći od zrna riže”, pišu, ali sposobni da “prikupljaju informacije i ostave nove linije kodova poput virusa, trojanskog konja”. Preko njih, Kinezi su mogli kontrolisati te uređaje s ciljem da prikupe osjetljive državne informacije SAD-a, kao i interne tajne velikih američkih korporacija, otkrio je neimenovani državni službenik.

Amazon i Apple razotkrili?

Američke tehnološke perjanice, Amazon i Apple, navodno su, internom istragom nedavno otkrile kompromitovani hardver, dojavile to vlastima SAD-a i potiho se riješile opreme. Očekivano, iz Amazona i Apple to poriču. U službenom demantiju, Amazon Bloombergove navode naziva neistinama i tvrde da “ne znaju ni za kakve maliciozne čipove iz Kine”. Jednako su oštri bili iz Applea.

– Želimo biti vrlo jasni. Apple nije pronašao nikakve mikročipove, ni manipulaciju hardverom niti namjerne manjkavosti u serverima – stoji u njihovom odgovoru.

Iako kompanije poriču pronalazak bilo kakvih špijunskih čipova, a američke obavještajne agencije još uvijek se nisu oglasile, Bloomberg nudi pregršt detalja kako je špijunski napad zapravo sproveden. Tvrde, takođe, da se njihov izvještaj temelji na razgovoru sa 17 ljudi, uključujući šestoricu sadašnjih i bivših funkcionera nacionalne sigurnosti, dvojici doušnika iz Amazona i trojici iz Applea.

Super Micro Computers

U centru je špijunske operacije, kažu, kompanija Super Micro Computers. Smještena u SAD-u, ta je kompanija najveći svjetski dobavljač matičnih ploča za servere, a većinu svojih komponenti proizvodi upravo u kineskim fabrikama. Uz stotinu drugih kompanija, Super Micro je opremu dobavljao za američku kompaniju Elemental Technologies koja je od 2015. godine u vlasništvu Amazona. Ta je kompanija navodno bila primarni cilj kineske špijunske akcije jer se njihovi uređaji nalaze u centrima za podatke američkog Ministarstva odbrane, dronovima CIA-e, mrežnim uređajima Mornarice i opremi koju koriste Apple i Amazon.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *